Politika

SNIMAK OTKRIVA ZAŠTO TRAMP NIJE SPOSOBAN DA OPET BUDE PREDSEDNIK: Koliko će to uticati na birače?

Autor Aleksandra Vrbica

S obzirom na vanredne okolnosti u kojima je optuženi bivši predsednik takođe favorit republikanaca za predsedničke izbore 2024. godine, snimak će imati zasebnu političku ulogu od upotrebe u Trampovom suđenju.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kritičari su u utorak iskoristili najnoviji Trampov snimak kao savršen primer zašto bivši predsednik koji je dva puta opozvan i dva puta optužen nije sposoban da se vrati u Ovalni kabinet.

Na audio snimku koji je ekskluzivno dobio CNN, Donald Tramp govori o držanju tajnog dokumenta. Razgovor sa sastanka održanog u julu 2021. u njegovom golf klubu u Bedminsteru, Nju Džersi, jedna je od dve stavki koje se pominju u optužnici u kojima tužioci tvrde da je Tramp pokazao poverljive informacije osobama koje nisu imale bezbednosnu dozvolu.

S obzirom na vanredne okolnosti u kojima je optuženi bivši predsednik takođe favorit republikanaca za predsedničke izbore 2024. godine, snimak će imati zasebnu političku ulogu od upotrebe u Trampovom suđenju.

Neki od najistaknutijih kritičara bivšeg predsednika već kažu da bi to trebalo da bude "ubica kampanje".

„Videli smo sada sa audio snimka koji je objavljen - jednostavno nema sumnje da on nije sposoban da bude predsednik Sjedinjenih Američkih Država", rekla je kongresmenka Liz Čejni, koja je žrtvovala karijeru u Republikanskoj partiji da bi se suprotstavila Trampu.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Viši pravni analitičar CNN-a Eli Honig rekao je da se čini da snimak direktno utiče na optužbe sa kojima se Tramp suočava za navodno namerno i nezakonito zadržavanje dokumenata u vezi sa nacionalnom bezbednošću.

„Šta je ovaj snimak utvrdio? Donald Tramp je imao poverljive informacije u vezi sa vojnim planovima", rekao je Honig za „CNN This Morning" u utorak. „On zna šta je to. I on tek tako deli informacije sa autsajderima bez bezbednosne dozvole."

Bivši predstavnik Republikanske partije Adam Kincinger iz Ilionisa rekao je: „Većina ljudi sa egom pokušava da stavi nacionalnu bezbednost iznad vašeg ega. U ovom slučaju je suprotno."

Tramp je sve ove pravne probleme stavio u centar svoje kampanje - prikazujući sebe kao nevinu žrtvu političkog progona. Iako je ovo možda dobra strategija na preliminarnim izborima Republikanske partije, možda neće biti tako dobro sledećeg novembra ako on bude nominovan.

U iznenađujućem preokretu u utorak koji bi mogao da podstakne zabrinutost među republikancima, predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti - jedan od najlojalnijih Trampovih potporučnika - rekao je u intervjuu za CNBC da misli da Tramp može da pobedi 2024. godine, ali je o njemu dodao: „Da li je on najjači kandidat za pobedu na izborima - ne znam."

Ostaje nejasno koje potvrđujuće informacije tužioci imaju oko snimka, sa ključnim Trampovim sagovornicima. Ali izgleda da snimak potkopava Trampove prethodne tvrdnje da nije imao ovaj poverljivi materijal. Na poroti na Floridi biće da odluči da li su takvi dokazi dovoljni da osude Trampa, koji se izjasnio da nije kriv po 37 tačaka optužbe u vezi sa navodnom zloupotrebom poverljivih dokumenata.

Čini se da na snimku Tramp ukazuje da drži informacije koje bi mogle biti među najstrože čuvanim tajnama vlade. „Ovo su papiri", kaže on na snimku, sugerišući da je upravo pokupio gomilu sa svog stola, dok se smeje i šali.

Kao što je to često činio na vlasti, izgleda da je Tramp koristio nacionalnu bezbednost SAD kao oruđe za svoju ličnu ili političku korist. Čini se da Tramp takođe vodi slučaj umesto federalnih tužilaca. On priznaje da ne može da deklasifikuje materijal kao bivši predsednik, što očigledno minira jedan od njegovih najverovatnijih načina odbrane na suđenju. (Tramp je nedavno izjavio da nije imao nikakva dokumenta sa sobom, rekavši Foksu da su papiri bili isečci iz novina i časopisa.)

Za stručnjake za nacionalnu bezbednost, zakonodavce i bivše zvaničnike, od kojih se mnogi plaše kršenja strogih pravila o rukovanju poverljivim materijalom, njegov prezir prema zakonu - i nacionalnoj bezbednosti nacije kojoj je nekada služio da bi je čuvao, štitio i branio - je zapanjujuć.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Zašto traka možda neće naškoditi Trampu, ni uticati na glasače Republikanske partije

Kao odgovor na snimak, Tramp je - kao što to često čini - pokušao da redefiniše očigledan primer devijantnog ponašanja kao savršeno prihvatljivog.

„Na stolu sam imao puno papira, uglavnom novinskih članaka, časopisa, kopija različitih planova, priča koje su se bavile brojnim temama, i ono što je rečeno bilo je sasvim u redu. Nismo uradili ništa loše. Ovo je potpuna prevara", rekao je on za Fox News Digital u utorak.

To je taktika koju je bivši predsednik i ranije koristio. Učinio je to putem snimka na kojem se čini da je prikazano kako pokušava da ubedi zvaničnike svoje partije u Džordžiji da mu pomognu da pokrade izbore 2020, kao i ranije, zbog njegovog „savršenog" poziva Volodimiru Zelenskom 2019. godine, u kojem je iskoristio vojnu pomoć kako bi pokušao da primora ukrajinskog predsednika da istraži tadašnjeg rivala Džoa Bajdena. Taj poziv je doveo do Trampovog prvog opoziva.

Tokom predizborne kampanje, na skupu u Nju Hempširu u utorak, Tramp je u svom stilu zabavljao publiku ponašanjem koje krši norme, i iznošenjem neistina i teorija zavere. Krivične istrage sa kojima se suočava je okrenuo u svoju korist, a mnogi republikanski glasači su prihvatili da je Tramp na meti naoružanog Ministarstva pravde.

„Svaki put kada me radikalno levičarske demokrate, marksisti, komunisti i fašisti optuže, smatram to značkom - velikom, lepom značkom časti i hrabrosti", rekao je Tramp. "Zato što sam optužen zbog vas."

Njegov argument je odražavao mnoge načine na koje je Tramp promenio partiju. Pitanjem nacionalne bezbednosti sada se efektivno bavi bivši vrhovni komandant koji se ruga protokolima u vezi sa poverljivim dokumentima i navodno odbacuje kritične ratne planove. Nekada je to bila stranka zakona i reda, a sada mnogi republikanci FBI smatraju nečim više od legla liberalnih ekstremista.

Izvor: EPA-EFE/CJ Gunther

Trampova strategija funkcioniše među republikanskim glasačima

Postoji mnogo dokaza koji ukazuju na to da strategija bivšeg predsednika funkcioniše politički - barem na preliminarnim izborima Republikanske partije.

Iako se činilo da je opala podrška njemu među republikancima, prema anketi koju je CNN sproveo nakon njegove druge optužnice, on je i dalje ima prednost. Štaviše, 54 odsto republikanaca i glasača koji su naklonjeni republikancima reklo je da im Trampovo ponašanje nije mnogo važno dok razmatraju njegovu kandidaturu, jer je efikasnost predsednika važnija. Samo 26 odsto republikanaca i ka njima orijentisanih glasača reklo je da bi Tramp trebalo da prekine svoju kampanju zbog optužbi.

Nacionalna anketa NBC News-a pokazala je da 6 od 10 republikanaca veruje da su optužnice i istrage sa kojima se Tramp suočava politički motivisane. Njihovi brojni glasači iz Nju Hempšira intervjuisani u maju pre federalne optužnice izjavili su da nisu zabrinuti zbog Trampovog načina na koji rukuje poverljivim dokumentima i da su ga videli kao žrtvu političkog progona.

Tramp negira sve prekršaje za koje je optužen, a mogao bi da se suoči i sa drugim optužnicama, uključujući istragu Ministarstva pravde o njegovim naporima da se ponište izbori 2020. CNN je u utorak izvestio da su federalni istražitelji intervjuisali bivšeg Trampovog advokata Rudija Đulijanija. Tramp se suočava sa odvojenom istragom u Džordžiji u vezi sa pokušajima da se poništi Bajdenova pobeda u toj državi.

Čini se da nijedan od ovih slučajeva neće uticati na njegovo nominovanje ispred Republikanske partije. Ali nije jasno kako bi višestruka suđenja mogla da utiču na raspored njegove kampanje i da li bi sve te optužnice mogle da promene izglede za njegovu pobedu.

Iste ankete koje pokazuju da Tramp ima prednost tokom preliminarnih izbora takođe ukazuju na znake upozorenja za bivšeg predsednika u vezi sa opštim izborima. Prema anketi CNN-a, većina Amerikanaca odobrava Trampovu optužnicu u slučaju poverljivih dokumenata, iako 71 odsto kaže da je politika odigrala ulogu u toj optužnici.

Izvor: EPA-EFE/CHRISTINA MENDENHALL

Bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, na primer, rekla je da je Tramp bio "neverovatno nepromišljen" zbog rukovanja poverljivim informacijama, ako je istinita optužnica od 37 tačaka koju je podigao specijalni advokat Džek Smit. Ali, Hejli se nije bavila audio snimkom, rekavši za CNN u utorak: „Dozvolićemo sudovima da to razjasne i da urade šta god".

Prerano je suditi da li će Trampovi sve veći pravni problemi uveriti neke republikance da bi drugi kandidat mogao biti bolji na izborima 2024. A ako je on kandidat, postoji više faktora koji bi mogli da utiču na izbore - uključujući stanje ekonomije, potencijalnu krizu nacionalne bezbednosti i Bajdenove godine.

Ali jedan ključni faktor je uvek prisutan od 2016: šta god da Tramp uradi, malo je verovatno da će poljuljati njegovu vezu sa njegovim najlojalnijim pristalicama.

(EURACTIV.rs)