Politika

SPORAZUM O MIGRANTIMA SA TUNISOM KORISTIĆE KAO MODEL: Fon der Lajen traži nova partnerstva sa trećim zemljama

Autor Milena Antonijević

EU će nedavno dogovoreni sporazum „gotovina za kontrolu migranata“ sa Tunisom koristiti kao model za slične sporazume sa drugim zemljama, rekla je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u pismu liderima EU.

Izvor: EPA-EFE/Andy Rain

Predsednica komisije, pismo je uputila uoči samita u Briselu koji se održava u četvrtak (29. juna).

„Naš cilj je da naša trenutna inicijativa sa Tunisom deluje kao plan i model za slična partnerstva u budućnosti", napisala je predsednica Komisije u pismu u koje je EURACTIV imao uvid, dodajući da će „Komisija tražiti nova sveobuhvatna partnerstva sa trećim zemljama".

„Moramo dosledno da pratimo aktivnosti sa partnerskim zemljama i u tom pogledu, ponavljam važnost potpisivanja sporazuma nakon Kotonua, koji je sveobuhvatan pravno obavezujući okvir, centralni za aktivnosti saradnje, uključujući i migracije, sa partnerskim zemljama", napisala je fon der Lajen.

Migraciona politika EU trebalo bi da bude jedna od glavnih stavki ovonedeljnog samita, pošto lideri bloka nastoje da preurede svoja pravila o imigraciji i azilu.

Tokom posete Tunisu ranije ovog meseca, fon der Lajen je rekla da će EU ponuditi Tunisu paket od 900 miliona evra za podršku njegovoj ekonomiji, uz neposrednu budžetsku podršku od 150 miliona evra kada se „nađe neophodan sporazum".

Komisija će takođe odmah uložiti 100 miliona evra za aktivnosti protiv krijumčarenja, upravljanje granicom, operaciju potrage i spasavanja i povratak migranata u Tunis, i pojačati odnose sa zemljom putem Saveta za saradnju EU i Tunisa. Zvaničnici trenutno rade na „memorandumu o razumevanju" između EU i Tunisa za koji se očekuje da će biti zaključen u narednih nekoliko dana.

Dogovor je napravljen po uzoru na pakt od 6 milijardi evra „gotovina za kontrolu migranata" koji je na snazi između EU i Turske od 2016. godine.

Izvršna vlast EU je u pregovorima sa Egiptom o sličnom sporazumu.

Kontroverze

Sporazum sa severnoafričkom državom je kontroverzan zbog političkog podsticaja koji daje autokratskom predsedniku zemlje Kaisu Saiedu. Sajed je 2021. suspendovao Nacionalnu skupštinu Tunisa i raspustio vladu, a od tada je vladao dekretom.

Poslednjih meseci, niz vrhunskih opozicionih političara i nezavisnih novinara je uhapšeno i pritvoreno na osnovu optužbi za borbu protiv terorizma i pobune kao deo obračuna vlade Sajeda sa političkom opozicijom.

Sajed se takođe suočio sa međunarodnom osudom u februaru nakon što je tvrdio da postoji zavera za naseljavanje migranata iz podsaharske Afrike u Tunis, navodeći da „neće dozvoliti da se demografski sastav u Tunisu promeni".

Finansijska ponuda EU bi takođe mogla da popuni značajan deo finansijskog jaza koji je ostao nakon što je Saied odbio da pristane na uslove zajma Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 1,5 milijardi dolara koji je probno dogovoren prošlog novembra. Izjavio je da neće prihvatiti „strane diktate'. Bez značajne međunarodne finansijske podrške, Tunis bi se suočio sa krizom platnog bilansa.

„Izgradnja tvrđave Evrope vodi ljude na još opasnija putovanja. To je ono što je iskustvo pokazalo. Jedini način da se zaista uhvati u koštac sa trgovinom i krijumčarenjem je stvaranje sigurnih i legalnih puteva za ljude koji pokušavaju da dođu do EU da traže zaštitu", rekla je za EURACTIV Stephanie Pope, ekspert za migracije Okfama za EU.

„Čak i ako je EU bila ozbiljna u pogledu sigurnosti poštovanja ljudskih prava, postojeći sporazumi su pokazali da EU nema alate da to sprovede ili nadgleda", rekla je Papa o sporazumima EU o kontroli migranata sa trećim zemljama.

(EURACTIV.rs)