Politika

EU GUBI STRPLJENJE OKO SITUACIJE NA KIM: Borelj poslao jasnu poruku

Autor Tamara Milošević Grbić

Žozep Borelj uputio jasnu poruku da su sve države članice EU saglasne da su potrebni brzi koraci, deeskalacija i hitno traženje rešenja za situaciju na severu KiM, ali i da gube strpljenje.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Izvor: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj zahtevao je brze akcije sa obe strane, nakon što je rekao da zemlje članice gube strpljenje.

"Zemlje Evropske unije izgubile su strpljenje sa Kosovom i Srbijom", izjavio je Borelji zatražio brze alcije sa obe strane.

„Jasno sam stavio do znanja i to je stav zemalja članica da obe strane treba da deeskaliraju situaciju i nađu put ka napred na osnovu plana EU koji im je predstavljen prošle nedelje u Briselu. Složili smo se da situacija zahteva brzu akciju, zahteva hitno pronalaženje rešenja i mogu da vam kažem da su se zemlje članice složile oko ove hitnosti i gube strpljenje suočene sa ovom situacijom“, rekao je Borelj.

U međuvremenu, premijer Rama je rekao da se Kosovo i Srbija moraju suočiti sa posledicama ako ne postignu dogovor i ponovio je zahtev za ogranizovanjem međunarodne konferencije.

Hvala vam što ste podelili sa nama još dokaza o tome da države članice gube strpljenje i rastu zabrinutosti. Nadam se da će ideja o konferenciji na najvišem nivou dobiti podršku i okupiti stranke, uz pomoć EU i SAD, i ne dozvoliti im da odu bez dogovora, inače će se suočiti sa svim posledicama “, rekao je Rama.

Premijer Rama je prošle nedelje pozvao na međunarodnu konferenciju, sa ciljem da se u okviru nje reše svi sporovi između Kosova i Srbije.

(EURACTIV.rs)