Politika

KO JE NOVA PREDSEDNICA REGIONALNOG PARLAMENTA VALENSIJE? Desničarka kontroverznih stavova protiv ženskih prava

Autor Milena Antonijević

Ljanos Maso, članica krajnje desničarske partije VOKS (ECR) i poznata po svom antifeminizmu i odlučnom odbijanju abortusa, izabrana je u ponedeljak za novu predsednicu regionalnog parlamenta Valensije.

Izvor: Youtube/printscreen/RTVE Noticias

Izbor je pao nakon sporazuma postignutog sa Partido Popular partija (PP/EPP).

Ljanos Maso je izabrana sa 53 glasa za, od kojih je 40 bilo od poslanika PP u regionalnom domu i 13 od VOKS-a.

Sporazum između PP i VOKS-a je prvi opipljiv sporazum između stranaka nakon regionalnih i opštinskih izbora 28. maja i poraza progresivnog tabora, posebno dve stranke koje čine sadašnju koalicionu vladu, Socijalističke partije premijera Pedra Sančeza (PSOE/S&D) i Unidas Podemos (levice EU).

Izbor Masove označava prvi korak u vladinom paktu postignutom između PP i VOKS-a, pri čemu će krajnje desničarska partija voditi parlament Valensije, a kasnije će Karlos Mazon (PP) predsedavati vladom regiona Valensije u kojem će VOKS imati tri važna portfelja.

Kao VOKS-ov parlamentarni portparol za obrazovanje i ekonomska pitanja, Maso se u prošlom sazivu istakla po tome što je bila „jastreb" po pitanju ženskih prava, izvestio je El Pais.

U poslednje četiri godine, zamenica VOKS-a žestoko je kritikovala ono što je nazvala „političkom indoktrinacijom" u učionici, „jezičke diktature" (u korist valensijskog jezika na štetu kastiljanskog, iako su oba službena jezika) i Španski sistem regionalnih autonomija, zbog svojih „gigantskih troškova".

Maso je od ponedeljka 11. španska političarka koja je predsedavala regionalnim parlamentom Valensije, poznatim kao "Les Corts" od 1983. godine.

Ona je takođe prva od stranaka krajnje desnice koja je ostvarila ovo prestižno političko mesto u Valensijskoj zajednici, sa skoro pet miliona stanovnika, i jedna od najprosperitetnijih u Španiji, zajedno sa Baskijom, Madridom i Katalonijom.

Uporni aktivista protiv abortusa

Maso je kontroverzna figura u španskoj politici, posebno zbog njene uzastopne kritike škola da definišu abortus „kao samo još jedan metod kontracepcije". Ona je takođe kritikovala sistem jer ne dozvoljava roditeljima da odlučuju o rodnom obrazovanju i što se škole koriste kao „instrumenti separatizma i feminizma".

Među svojim populističkim predlozima, ona je zagovarala da se španska nacionalna zastava vijori na školskim zgradama. Ona takođe predlaže više roditeljskog nadzora kada deca gledaju sadržaj na mreži ili na TV-u.

Takođe je oštro kritikovala feminizam i „preterano staranje zakona nad životima žena", odbila je da podrži feminističke pokrete i kritikovala činjenicu da se javni novac daje „nebrojenim organizacijama (NVO) koje žive od rodnog nasilja".

(EURACTIV.rs)