Politika

NOVE POLITIČKE I FINANSIJSKE MERE AKO SE SITUACIJA NE SMIRI: Borelj se oglasio posle sastanka o situaciji na Kosovu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Žozep Borelj se oglasio posle sastanka na kom je situacija na Kosovu i Metohiji bila jedna od tema, i poručio da ukoliko se ne smiri, slede nove mere.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Novi izbori na severu Kosova i Metohije su jedini put za rešenje sadašnje krize, poručio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj posle sastanka evropskih šefova diplomatija na kojem je situacija na Kosovu i Metohiji bila jedno od glavnih tema. Borelj je rekao da će EU preduzeti nove političke i finansijske mere ako ne dođe do smirivanja situacije na severu Kosova i Metohije.

Kojim putem do smirivanja tenzija i povratka dijalogu - o tome je danas vođena duga rasprava u Luksemburgu, prenosi RTS.

Ministri spoljnih poslova pozdravili su oslobađanje pripadnika kosovske policije i podržali evropski predlog za deeskalaciju zasnovan na povlačenju kosovske policije iz okoline opštinskih zgrada na severu, izmeštanju gradonačelnika na alternativne lokacije i održavanju izbora uz učešće srpske zajednice

Tanja Fajon, ministarka spoljnih poslova Slovenije rekla je da je situacija u odnosima između Beograda i Prištine vrlo zabrinjavajuća.

"Potrebna je deeskalacija da bi se osigurala bezbednost i građanima pružila perspektiva", rekla je Fajonova.

Žozep Borelj kaže da je održavanje novih lokalnih izbora uz učešće srpskog stanovinštva ključno za izlazak iz krize. U suprotnom, zemlje članice spremne su da preduzmu dalje mere.

"Naglašavam da izbori moraju da budu organizovani u sve četiri opštine na severu, uz bezuslovno učešće Srba. Sadašnji gradonačelnici nemaju legitimitet i to je neodrživo. Već od sutra Politički i bezbednosni komitet EU će početi da razmatra mere koje ćemo primeniti u slučaju da ne bude dogovora o održavanju izbora", rekao je Borelj.

Predložene mere načelno se mogu odnositi na obe strane, ali za sada su usmerene na Prištinu.

Visoki predstavnik kaže da je u pitanju ograničavanje političkih kontakata i finansijske podrške, ali da neće biti potrebne ako dođe do izbora i smirivanja situacije.

(EURACTIV.rs)