Politika

RAMA DANAS U BRISELU SA ŠARLOM MIŠELOM: Zahteva puštanje uhapšenih policajca ili nema razgovora o Otvorenom Balkanu

Autor Tamara Milošević Grbić

Nakon pisma upućenog francuskom predsedniku i nemačkom kancelaru za sprovođenje francusko-nemačkog plana kao rešenja kosovskih tenzija, premijer Edi Rama odlazi u Brisel gde će sastati se sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom.

Izvor: EPA-EFE/Andy Rain

Nekoliko dana pre konferencije za novinare, Edi Rama, koji je zahtevao oslobađanje 3 kosovska policajca koji se nalaze u zatvoru u Srbiji, naveo je da je poslao pismo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu tražeći od njih da intervenišu kako bi omogućili implementaciju francusko-nemačkog plana za Kosovo kao rešenje kosovsko-srpskih tenzija.

Tokom govora u kojem je istakao da neće biti napretka u sastancima ili dogovorima u okviru Otvorenog Balkana sve dok Srbija ne pusti tri policajca sa Kosova, Rama je ponovo optužio Aljbina Kurtija da rizikuje da prekine odnose Kosova sa evro-atlantskom zajednicom.

Prema njegovim rečima, Kurtijevi odnosi sa EU i SAD su u najgoroj fazi jer se planirane posete vraćaju unazad i nikakva vrata se ne otvaraju

(EURACTIV.rs)