Politika

KAKO JE TEKAO PREKINUT VAGNEROV PUČ U 24 ČASA? Retrospektiva događaja koji je pratio ceo svet

Autor Milena Antonijević

Pobunjeni ruski plaćenici prešli su veći deo puta do Moskve pre nego što je njihov vođa rekao da su pristali da se vrate kako bi izbegli krvoproliće. Evo vremenske linije događaja u poslednja 24 sata.

Izvor: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

Petak

Jevgenij Prigožin, šef privatne vojne formacije po imenu Vagner, objavio je video u kojem intenzivira svađu sa ruskim vojnim vrhom i po prvi put odbacuje suštinsko opravdanje predsednika Vladimira Putina za invaziju Ukrajine.

U nizu naknadnih audio snimaka objavljenih na Telegramu, Prigožin kaže da „zlo" ruskog vojnog vrha „mora biti zaustavljeno" i da će Vagnerove snage krenuti u „marš za pravdu" protiv ruske vojske.

Ruska služba bezbednosti FSB odgovorila je pokretanjem krivičnog postupka protiv Prigožina, rekavši da je pozvao na oružanu pobunu.

Zamenik komandanta ruske ukrajinske kampanje, general Sergej Surovikin, poziva Vagnerove snage da odustanu od suprotstavljanja vojnom rukovodstvu i vrate se u svoje baze.

Subota

Prigožin objavljuje da su njegovi ljudi prešli granicu iz Ukrajine u Rusiju i spremni su da idu „do kraja" protiv ruske vojske.

Vagnerovi borci ušli su u južni ruski grad Rostov, kazao je Prigožin na audio snimku objavljenom na Telegramu.

Izvor: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

Bela kuća pratila je situaciju koja uključuje Rusiju i Vagnerove snage najavljuje da će se konsultovati sa saveznicima i partnerima o razvoju događaja.

Guverner Rostovske oblasti na jugu Rusije, koja se nalazi pored Ukrajine, poručio je stanovnicima da ostanu mirni i da ostanu u zatvorenom prostoru jer postaje jasno da su Vagnerove snage preuzele kontrolu nad gradom Rostovom.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je saopštenje u kojem apeluje na Vagnerove borce da napuste Prigožina, navodeći da su „prevareni i uvučeni u kriminalnu avanturu".

Ruski bezbednosni izvor izjavio je za Rojters da su borci Vagnera preuzeli kontrolu nad svim vojnim objektima u gradu Voronježu, oko 500 km južno od Moskve.

Putin se obratio na televiziji i obećao da će slomiti ono što on naziva oružanom pobunom. Optužio je Prigožina za „izdaju" i „ubod nožem u leđa".

Čečenski lider Ramzan Kadirov, Putinov saveznik, kazao je da su njegove snage spremne da pomognu u gušenju pobune Prigožina i da će koristiti oštre metode ako je to potrebno.

Evropske vlade, uključujući Britaniju, Francusku, Nemačku i Italiju, izdale su saopštenja u kojima se kaže da pažljivo prate razvoj događaja u Rusiji. Tokom dana, brojne druge vlade širom sveta dale su slične izjave.

Ruski vojni helikopteri otvorili su vatru na konvoj pobunjenih plaćenika na već više od pola puta ka Moskvi, u munjevitom napretku nakon što su preko noći zauzeli Rostov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je „slabost Rusije očigledna" i što duže Moskva drži svoje trupe i plaćenike u Ukrajini, to će više haosa izazvati kući.

Sergej Nariškin, šef ruske spoljne obaveštajne službe SVR, rekao je da je jasno da je pokušaj Prigožina da destabilizuje društvo i rasplamsava bratoubilački građanski rat - propao, prenela je agencija TASS.

Ruski vojnici postavili su mitraljesku poziciju na jugozapadnoj ivici Moskve, što su pokazale fotografije koje je objavio list Vedomosti.

Fotografije pokazuju i okupljanje naoružane policije na mestu gde autoput M4, kojim su se kretali pobunjeni Vagnerovi plaćenici, stiže do ruske prestonice.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa Putinom i pozvao ga da se ponaša zdravorazumno, saopštilo je tursko predsedništvo.

Belorusija izdaje saopštenje u kojem potvrđuje svoj savez sa Rusijom.

Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Džo Bajden razgovarao sa liderima Francuske, Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva i da su oni potvrdili svoju podršku Ukrajini. Američki državni sekretar Antoni Blinken takođe je rekao da je razgovarao sa ministrima spoljnih poslova G7 i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove.

Putin potpisuje zakon kojim se dozvoljava 30-dnevni pritvor zbog kršenja vanrednog stanja na mestima gde je ono uvedeno, prenela je agencija RIA.

Vagnerovim plaćenicima je obećana amnestija ako polože oružje „ali ukoliko to pod hitno urade", izjavu poslanika Pavela Krašenjinjikova, prenela je agencija TASS.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je saopštenje u kojem upozorava zapadne zemlje da ne koriste pobunu Vagnerove grupe „za postizanje svojih rusofobičnih ciljeva".

Kancelarija beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka saopštila je da je posredovao u dogovoru sa Prigožinom koji je pristao na deeskalaciju situacije.

Prigožin je naredio svojim borcima koji su u konvoju napredovali ka Moskvi da se okrenu i vrate u svoje baze kako bi izbegli krvoproliće.

(EURACTIV.rs)