Politika

VUČIĆ UŽIVO: Rusija je ponovila mnoge srpske greške

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se uživo zbog situacije u Rusiji.

Izvor: Pink TV/screenshot

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obratio se javnosti nakon izbijanja novih incidenata na Kosovu i Metohiji. Vučić se u subotu sastao sa vojnim vrhom Srbije, a potom obratio uživo na Pink televiziji.

Vučić je najpre prokomentarisao pokušaj puča koji je Vagner izveo u Rusiji.

"Divim se ljudima koji reaguju u trenutku, koji sve znaju, ja taj luksuz ne mogu da dozvolim sebi. Ne mogu uvek da istupam kao analitičar. Srbija je ozbiljna država i nikada, ni u jednoj zemlji, neće podržati puč, prevrat korišćenjem vojske. Nismo podržali u Turskoj, Rusiji, ne bismo ni u Americi ni bilo kojoj drugoj zemlji. Vlast se menja na izborima, a ne drugačije. Ovo će imati dubinske i teške posledice", rekao je on.

"Ne želim da govorim ko je spolja učestvovao u tome, ali nemojte da imate bilo kakve sumnje. Ne može Rusija sama da pobedi kolektivni Zapad, koji ne krije da na sve načine pomaže ukrajinsku borbu. To nije jednostavno niti lako i Rusija sa malim ekonomskim kapacitetima, realno i relativno malim, tek nešto većim od Italije i to zahvaljujući energetici, ipak uspeva da izdrži i ofanzive. Od početka je to greška, kao i naša devedesetih - mi nemamo rat, nego specijalnu operaciju pa se otvaraju ringišpili po Moskvi... Kada nemaš rat, ne možeš ni da ga dobiješ. Tako i mi, nismo u ratu a onda nam se dogodi Krajina, najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata", rekao je Vučić.

"Neko je našao nišu za napad na Putina, lukavo i ne govoreći da napada njega. Izabrali su temu za koju su rekli, imamo korumpirane ljude na tim i tim mestima, što je dobrim delom tačno. Ali da li je to razlog da svojoj zemlji zabijete nož u leđa, u najtežem trenutku? Verovali su da se Putin neće umešati, a on je lično, izjavom i snažnim stavom, to zaustavio. Svaka čast Lukašenku, ali to je Putin juče završio. Kažu, bez krvi, a krvi je bilo mnogo, kao i srušenih helikoptera ruske vojske. Nisu im Ukrajinci u poslednjih nedelju dana toliko srušili, koliko Vagner juče. Strahovito skupe i vredne letelice, njih sedam. Velika šteta je naneta, ali dobro je da nije hiljadu puta veća. Snažna reakcija predsednika Putina, oštra i decidna, to je zaustavila", rekao je Vučić.

"Putin sada mora da podigne motivaciju vojske, i poverenje kod ogromnog broja razočaranih Vagnerovih pripadnika, to neće biti lako. Nisam razumeo poruku Putinu, greška je bila što je država Rusija dala Vagneru ogromnu moć. Kada vidite biznismene, čim se dočepaju miliona, pomisle da treba da upravljaju svetom i da na to imaju pravo. I misle da su sve to uradili bez ikakve pomoći i podrške države, što naravno nije tačno, ali ih ne možete ubediti u to. A date nekome 3.000 tenkova i deset aviona, 150 helikoptera, svu silu ovoga sveta, šta taj u nekom trenutku pomisli. To su bile i naše greške devedesetih, Rusi su dosta toga ponovili", rekao je on.

Upitan kakav će biti efekat na Srbiju i Republiku Srpsku, Vučić je rekao da ne želi da govori o tome.

"Morate da imate celinu slike, ne navijački pristup, a mi imamo sliku o međunarodnim odnosima kao da navijamo za Zvezdu i Partizan. Sve što neko uradi pogrešno iz Zvezde, mi zvezdaši opravdavamo. Partizanovi navijači će opravdati grešku Partizana. Međunarodni odnosi - zaboravite. Imamo jednu Srbiju. Ne možete željama i čestitkama da se bavite, bez razmišljanja šta su sankcije", rekao je on.

(EURACTIV.rs)