Politika

ŠEF "VAGNERA" OBUSTAVIO MARŠ KA MOSKVI: Poslao borce u Rusiju, pa ih opozvao u dogovoru sa Lukašenkom

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Šef "Vagnera" obustavio je marš ka Moskvi nakon celog dana tenzije i pretnji sa obe strane.

Izvor: YouTube/screenshot

Ruski mediji objavili su da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u dogovoru sa Vladimirom Putom održao razgovor sa vođstvom "Vagnera". Pres služba beloruskog predsednika objavila je da je Jevgenij Prigožin prihvatio predlog da zaustavi napredovanje "Vagnera" unutar Rusije i da napravi dalje korake ka deeskalaciji tenzije.

Od petka uveče trajala je tenzija nakon optužbi "Vagner" da ih je ruska vojska napala, i da će zbog toga krenuti ka Moskvi. Reagovao je i Vladimir Putin rekavši da su u pitanju "oružana pobuna i nož u leđa ruskog naroda". Ipak, nakon jednodnevne situacije koja je pretila da eskalira, ovaj sukob je okončan. Prigožin se oglasio audio-porukom i potvrdio da je zaustavio borce. 

"Hteli su da rasformiraju 'Vagner', izašli smo 23. juna i započeli Marš pravde. U jednom danu, domarširali smo skoro 200 kilometara do Moskve. Za to vreme, nismo prolili ni jednu kap krvi naših boraca. Sada je došao momenat kada bi krv mogla biti prolivena. Zbog toga, razumevajući rizike prolivanja ruske krvi na jednoj strani, okrećemo svoje konvoje i vraćamo se u kampove na terenu, u skladu sa planom", rekao je on.

(EURACTIV.rs)