Politika

"KAZNIĆEMO ZLO, IDEMO DO KRAJA": Šef "Vagnera" najavio akciju, Kremlj ga optužuje za pobunu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Šef "Vagnera" najavio nameru da ide do kraja protiv ruske vojske, Kremlj ga optužuje za pobunu. Još uvek nije zvanično potvrđeno šta se dogodilo.

Izvor: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Vođa plaćeničke grupe "Vagner", Jevgenij Prigožin, najavio je da će ići "do kraja" nakon što ga je Rusija optužila za oružanu pobunu.

U petak uveče, Prigožin je saopštio da su borci "Vagnera" prešli granicu Ukrajine i Rusije i ušli u Rostov, i da će "uništiti sve koji im stoje na putu". Lokalne ruske vlasti upozorile su građane da ostanu kod kuće i budu na oprezu.

Prigožin je dalje kazao da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter koji je gađao civilni cilj, ali ta tvrdnja još uvek nije zvanično potvrđena. Prigožinovi navodi o napadu ruske vojske na njegove borce takođe nisu potvrđeni, niti je on dostavio bilo kakav dokaz. Kremlj demantuje ove navode.

Tenzija raste već neko vreme između "Vagnera" i ruske vojske, pošto je Prigožin glasno kritikovao i način na koji se rat vodi.

Izvor: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

"Zlo koje vodi rusku vojsku mora biti zaustavljeno, a biće kažnjeni zbog naših momaka i desetina hiljada života ruskih vojnika. Ne opirite se, ako se opirete, smatramo vas pretnjom i uništićemo vas. To važi za punktove i avijaciju na našem putu. Predsednička moć, vlada, policija i ruska garda funkcionisaće kao i obično. Ovo nije vojni udar, već marš za pravdu. Naše delovanje ne meša se sa delovanjem trupa", rekao je on.

"Bi-Bi-Si" javlja da je ruski predsednik Vladimir Putin izveštavan o ovome na svakih sat vremena i da je obezbeđenje u Moskvi pojačano oko zgrada vlade i ustanova za transport.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane, kao i Bela kuća, kratko su saopštili da pomno prate situaciju.

General Sergej Surovikin, zamenik šefa ruskih snaga u Ukrajini, pozvao je Prigožina da povuče svoje konvoje.

"Mi smo jedna krv, ratnička. Ne idi neprijatelju u naručje u trenutku koji je težak za našu zemlju", rekao je on.

Ruska bezbednosna služba FSB otvorila je istragu protiv Prigožina i optužila ga za pozivanje na oružanu pobunu.

(EURACTIV.rs)