Politika

NEMAČKA VLADA REAGOVALA NA GAŠIĆEVU IZJAVU: Traži objašnjenje srpskih vlasti

Autor Milena Antonijević

Vlada u Berlinu odbacuje navode srpskog ministra policije Bratislava Gašića. Nemačka ne zna ko je ubio Olivera Ivanovića.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema pisanju Dojče vele, Berlin je zatražio hitno objašnjenje srpskih vlasti povodom optužbi koje je na račun Nemačke izrekao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Govoreći u Narodnoj skupštini, Gašić je prethodno izjavio da se ubica Olivera Ivanovića nalazi „pod zaštitom" nemačkih organa, i da su srpski organi tražili od Berlina da dostavi tražene podatke.

„Odlučno odbacujemo insinuacije da počinilac stoji pod zaštitom nemačkih organa", navodi jedan portparol nemačke Vlade u izjavi za Dojče vele.

„Savezna Vlada nema saznanja o tome ko je ubio Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine i zamolila je srpsku Vladu da što je pre moguće razjasni optužbe srpskog ministra unutrašnjih poslova", dodaje se u izjavi.

U sredu, 21. juna,  srpski ministar policije na sednici Skupštine naveo je da srpski organi „tačno znaju ko je ubica". 

„I tražili smo od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke", rekao je Gašić.

Demanti je najpre stigao iz nemačke ambasade u Beogradu ,a Gaćić je u četvrtak tvrdio da su njegove reči pogrešno prenete, to jest da "nedostaje upitnik".

Kako je rekao, on je samo pitao da li je „taj čovek" pod zaštitom nemačkih organa.

Gašić je u dva izlaganja naveo da je Srbija tražila satelitske snimke, zatim da „nemački bezbednjaci" nisu Srbiji dostavili video-zapise sa lica mesta koje su navodno tražili od kosovske policije, kao ni rezultate veštačenja iz prostorija Ivanovićeve stranke koja su obavljena u nemačkom Vizbadenu.

(EURACTIV.rs)