Politika

DO IZBORA NOVOG MINISTRA PRIVREDE: Siniša Mali preuzima ovlašćenja smenjenog Baste

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali preuzeće ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, objavljeno je u "Službenom glasniku".

Izvor: RTS/screenshot

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je juče članovima Vlade da je, na predlog koalicionih partnera Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Narodnoj skupštini upućen predlog za razrešenje ministra privrede Radeta Baste.

Poslanici Skupštine Srbije glasali su juče da se po hitnom postupku uvrsti u dnevni red sednice Predlog razrešenja ministra privrede Radeta Baste, koji je podnela predsednica Vlade Ana Brnabić, piše RTS.

Zašto je smenjen Basta?

Podsetimo, sada već odlazeći ministar Rade Basta bio je u žiži javnosti poslednjih meseci jer je među retkim državnim zvaničnicima koji je otvoreno izneo svoj stav o tome da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu i zato što je izjavljivao da ministri treba da šetaju sa građanima na protestima protiv nasilja.

Prema zakonu o Vladi Srbije, od podnošenja predloga predsednika vlade za razrešenje ministra do odluke Skupštine ministar ne može vršiti svoja ovlašćenja, već njih preuzima član vlade koga predsednik vlade ovlasti, u ovom slučaju ministar finansija i potpredsednik Vlade Srbije Siniša Mali.

(EURACTIV.rs)