Politika

OČEKUJE SE DA KURTI PRIHVATI PLAN EU OD TRI TAČKE ZA DEESKALACIU NA SEVERU KIM: Zapad podržao takvo rešenje

Autor Tamara Milošević Grbić

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da očekuje da Kurti danas u Briselu prihvati plan EU u tri tačke za deeskalaciju situacije na severu, jer je to, prema njegovim rečima, pravi način da se zaustave tenzije.

Izvor: Youtube/printscreen/U.S. Embassy Pristina Kosovo

Ambasador SAD na Kosovu izjavio je da je teško prognozirati razvoj događaja, i izrazio nadu da će biti pronađen put ka rešenju.

"EU je bila jasna i SAD su podržale gledište o planu u tri tačke da se postigne deeskalacija na severu, da se izađe na prevremene izbore uz učešće Srba i da se nastavi sa punom primenom dveju strana dogovora koji su postignuti. Nadamo se da ćemo se izvući iz ove situacije“, izjavio je Hovenijer za RTV21, nakon sastanka sa predsednicom privremnenih prištinskih institucija Vljosom Osmaniji, sa kojom je razgovarao o nizu problema, uključujući i aktuelnu situaciju na severu Kosova.

Ambasador SAD je dodao da su svi zapadni saveznici podržali plan od tri tačke i da očekuju da će Kurti to prihvatiti i postupiti u skladu sa tim.

On je demokratski izabran premijer zemlje i on ima odgovornost u tom smislu. SAD, EU, Velika Britanija i naši saveznici u NATO-u i mnogi drugi izrazili su Kurtiju naša očekivanja o tome kako će on upravljati situacijom na severu. Kao što sam pomenuo, svi podržavamo plan EU u tri tačke i nadamo se da će on to prihvatiti i postupiti u skladu sa tim“, pojasnio je Hovenijer.

(EURACTIV.rs)