Politika

JOŠ UVEK BEZ POTVRDE SASTANKA KURTIJA I VUČIĆA U BRISELU: EU dala rok do kraja nedelje

Autor Tamara Milošević Grbić

Portparol Evropske unije za spoljnu politiku Peter Stano rekao je da još nema potvrde ni datuma za sastanak koji je ove nedelje najavljen u Briselu između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: YouTube/European Commission

Portparol EU Peter Stano je rekao da ima vremena do kraja nedelje, ali za sada ništa ne može da se potvrdi.

Rekli smo mnogo o očekivanjima i posledicama. Glavna stvar je sastanak u Briselu. Nemam vesti, nisam u poziciji da potvrdim datum. Sreda je, imamo još nekoliko dana do kraja nedelje. Ali trenutno ne može da potvrdi nijedan datum“, rekao je Stano na konferenciji za novinare.

Na pitanje novinara da li može biti samo bilateralnih sastanaka Borelja i Kurtija i Vučića, a ne tripartitnog, Stano je rekao da se čeka potvrda datuma i da onda mogu da odluče o modalitetima.

„Visoki predstavnik, Žozep Borelj, pozvao je dvojicu lidera da dođu u Brisel do kraja ove nedelje. Čekamo i nadamo se da ćemo moći da objavimo datum i vreme tog sastanka i da onda razgovaramo o modalitetima. Glavna stvar je da imate datum i vreme sastanka. Nemamo vremena za gubljenje. Vreme je za akcije, a ne za reči i nagađanja“, rekao je Stano.

Na poziv koji je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj uputio Kurtiju i Vučiću da dođu u Brisel i razgovaraju o rešenju krize na severu KiM, premijer privremenih prištinskih institucija izrazio je spremnost jer kako je rekao na sastanku će izneti sve podatke koje imaju o "kidnapovanju" trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga.

Sa druge strtane Vučić je izjavio da se „neće sastati sa Kurtom dok svi uhapšeni Srbi ne budu pušteni, gradonačelnici četiri opštine na severu ne budu smenjeni, a policijske snage ne budu uklonjene iz opština na severu”.

Kurti je danas otputovao u Italiju, dok će u četvrtak biti u Svetoj stolici u Vatikanu gde će se sastati sa papom Franjom. Nakon Vatikana, očekuje se da će otputovati u Brisel, kako bi pozitivno odgovorio na Borelov poziv, rekli su izvori KOHEN-u.

Kao mogući datumi za sastanak u Briselu navedeni su 22. i 23. jun.