Politika

VUČIĆ I DIJAZ O UNAPREĐENJU SARADNJE SRBIJE I KUBE: Podrška teritorijalnom integritetu ostaje nepromenjena

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednik Kube Migel Dijaz Kanel Bermudes boravi u zvaničnoj poseti Srbiji gde je razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nakon čega su potpisana i dva sporazuma.

Izvor: Youtube/printscreen/RTS Sajt - Zvanični kanal

Važno je da uvek možemo da računamo na podršku Kube, a što se nas tiče Srbija je uvek bila na strani Kube, poručio je predsednik Srbije Aleksanadar Vučić

Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo zbog posete kubanskog predsednika Migela Dijaz Kanela koja se dogodila nakon četiri decenije i naveo da je za Srbiju važno to što uvek može da računa na političku podršku Kube.

"Zahvalan sam na podršci Kube kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije, i posebno u latinoameričkim i karipskim zemljama kad god je trebalo da se dobije njihova podrška", rekao je Vučić i istako da postoji velika zainteresovanost za saradnju posebno u oblasti zdravstva, sporta, kao i širenje saranje od politike do društvenog života.

Predsednik Migel Dijaz Kanel naveo je da očigledno postoje tesne veze prijateljstva koje su počeli Fidel Kastro i Tito, ističući da Srbija i Kuba imaju 120 godina međudržavnih odnosa.

"Želimo da poboljšamo ulaganja i ekonomske veze. Naš dijalog je odličan, i imamo odlične odnose između ministarstava spoljnih poslova. Moramo razvijati saradnju na polju kulture, zdravstva i sporta“, rekao je Dijaz.

Kubanski predsednik je rekao da će i dalje njihovi stavovi kada je u pitanju podrška teritorijalnom integritetu Srbije ostati isti i da će Srbija imati podršku Kube.

Tokom razgovora sa kubanskim kolegom razgovaralo se i o biotehnologiji i saradnji u naučno  inovativnim projektima kao i o turističkoj saradnji.

"Oborili smo rekorde u softverskim uslugama, prošle godine to je iznosilo preko milijardu, što je za 43 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Naša trgovinska razmena može i mora da bude mnogo veća", istakao je predsednik Srbije.

Posle sastanka delegacija potpisana su dva bilateralna sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša i Memorandum o razumevanju o saradnji u poljoprivredi.

(EURACTIV.rs)