Politika

STEJT DEPARTMENT ZABRANIO ULAZAK U SAD BIVŠEM GRADONAČELNIKU STRUGE: Umešanost u korupciju razlog za takvu odluku

Autor Tamara Milošević Grbić

Stejt department proglasio je Ramiza Merka, gradonačelnika severnomakedonske opštine Struga, nepodobnim za ulazak u Sjedinjene Države zbog njegove umešanosti u „značajnu korupciju“, navodi se u saopštenju.

Izvor: www.state.gov/printscreen

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, dok je bio gradonačelnik Struge, Merko je zloupotrebio sredstva i mešao se u sudske i druge javne procese, narušavajući veru javnosti u demokratske institucije i zvaničnike Severne Makedonije.

Ovim se potvrđuje posvećenost Sjedinjenih Država borbi protiv korupcije, koja šteti javnom interesu, ometa ekonomski prosperitet zemalja i smanjuje sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svog naroda“, navodi se u saopštenju.

Pored Merka, Stejt departman takođe označava Merkovu suprugu Špresu i njegovo troje odrasle dece, Genca, Nazmija i Drenuše, kao nepodobne za ulazak u Sjedinjene Države, saopštio je Stejt department.

Pre svog sadašnjeg mandata, Merko je bio i gradonačelnik Struge od 2005. do 2013. Od 2014. do 2016. bio je poslanik u parlamentu Severne Makedonije kao predstavnik stranke etničkih Albanaca DUI. Merko je u junu 2017. imenovan za ministra bez portfelja za privlačenje stranih investicija u Vladi koju je vodio Zoran Zaev. Merko se vratio na mesto predsednika opštine Struga u oktobru 2017. nakon pobede na lokalnim izborima.

(EURACTIV.rs)