Politika

ZAPADNI BALKAN I DALJE PRETNJA PO NACIONALNU BEZBEDNOST SAD: Bajden potpisao produženje te odluke

Autor Tamara Milošević Grbić

U objavi na sajtu Bele kuće predsednik SAD Džozef Bajden produžio je na još godinu dana, a u skladu sa Nacionalnim zakonom o vanrednim situacijama, uredbu o vanrednoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

Izvor: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

U objavi na sajtu Bele kuće u izjavi koju je potpisao predsednik SAD, Džozef Bajden stoji da "akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne stabilizacijske napore na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i opstrukcionističke aktivnosti, i situacija na Zapadnom Balkanu, koja koči napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, nastavljaju predstavljaju neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država. Iz tog razloga, vanredno stanje u zemlji proglašeno Izvršnom naredbom 13219, prema kojoj su preduzeti dodatni koraci u Izvršnoj naredbi 13304, a koja je proširena u Izvršnoj naredbi 14033, mora ostati na snazi nakon 26. juna 2023."

Kako piše dalje u skladu sa član 202(d) Nacionalnog zakona o vanrednim situacijama, "nastavljam na godinu dana nacionalnu vanrednu situaciju proglašenu izvršnom naredbom 13219 u vezi sa zapadnim Balkanom", stoji u objavi na sajtu Bele kuće.

Ovo obaveštenje, navodi se, biće prosleđeno Kongresu.

Izvršna uredba je prvobitno potpisana 26. juna 2001, a zatim je naknadno izmenjena maja 2003, koja je zatim proširena u okviru Izvršne naredbe 14033 i ostaje na snazi.

(EURACTIV.rs)