Politika

SEDNICA SAVETA SRBIJE I MAĐARSKE ZAVRŠENA NIZOM SPORAZUMA: Budimpešta pomno prati situaciju na KiM

Autor Tamara Milošević Grbić

Sednica Strateškog saveta Srbije i Mađarske, kojoj su prisustvovali predsednik Aleksanadar Vučić, predsednica Katalin Novak, premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban završena je potpisivanjem nekoliko sporazuma.

Izvor: Youtube/printscreen/RTS Sajt - Zvanični kanal

Mi smo danas napravili jedan u pravom smilsu te reči, istorijski korak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je smo prešli jednu liniju i granicu najboljih odnosa koje smo gradili sa Mađarskom poslednjih 10 godina.

"Naši odnosi su sada najbolji, na istorijskom maksimumu i to u pogledu političkih i ekonomskih odnosa. Trgovinska razmena je 3,65 milijardi evra, gotovo pet puta više nego što je bila. A to znači da je Mađarska danas peti trgovinski partner Srbije, treći iz EU", naglasio je Vučić.

On je dodao da smo došli do tako dobrih odnosa da i u tako teškoj sferi za saradnju možemo da budemo najbliži.

"Dugo sam sinoć razgovarao sa Viktorom, danas i sa predsednicom Novak, o tome kako da zaštitimo naše zemlje, i kako da uradimo najbolje stvari za naše narode. To je ogroman strateški iskorak", kazao je predsednik i istakao da problem sa gasom nemamo, jer imamo ukupno 560 miliona kubnih metara uskladištenih u Srbiji i Mađarskoj.

"To su ogromne količine, čime garantujemo sigurnost našim ljudima. Imamo i rezerve nafte i dizela", naveo je predsednik Srbije.

Njegova koleginica Katalin Novak osvrnula se i na veliku tragediju koja je zadesila našu zemlju nakon pucnjave u školi "Vladislav Ribnikar" i podršku koju pružaju navodeći da se Mađarska saoseća sa Srbima i zbog poplava koje su se prethodnih dana dogodile.

" Vreme u kome smo je zlatno doba naših odnosa i u tom smislu želimo da Srbija što pre postane članica Evopske Unije. Možemo da sarađujemo po svim pitanjima, pa čak i po pitanjima odbrane. Mi želimo da olakšamo prelaz između dve zemlje, konstatovali smo da smo spremni da pospešimo prelazak granice i očekujemo da članova ove Vlade da rade na tome", navela je predsednica Mađarske.

Ona se osvrnula na pitanje demografije i činjenicu da se i u Mađarskoj i u Srbiji rađa sve manje dece.

"Spremni smo da prenesemo naše iskustvo. Kod nas primećujemo rast sklopljenih brakova i radi smo da podelimo iskustva i po tom pitanju", kazala je Novak.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je ovaj dan istorijski za odnose dve zemlje jer kako je istakla dugo i naporno je rađeno na ovome i osnivanje Strateškog saveta za saradnju je nešto novo jer do sada nismo imali tako nešto sa drugim zemljama.

"Gradimo istorijski najbolje moguće odnose", smatra Brnabić.

Njen kolega Viktor Orban naveo je da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana, te da je jačanje Srbije dobro i za Mađarsku.

"Danas smo spojili važne stvari, Srbija nije članica NATO-a i EU, Mađarska jeste, razlike koje imamo na otežavaju našu saradnju nego joj dodaju vrednost" istakao je Orban i dodao da kada spojimo dve zemlje u strateškoj saradnji imaćemo ogromnu energiju koju možemo da uložimo u interes i unapređenje položaja naših naroda.

Orban je ukazao da Mađarska prati događaje na Kosovu i Metohiji, te da je neprihvatljivo da izbore sa učešćem od oko četiri odsto prihvataju kao legalne rezulatate.

Orban je pozvao predsednika Srbije da oslobodi trojicu kosovskih policajaca.

"Tri kosovska policajca, molim te dragi Aleksandre da razmislite o tome, neprijatelji jedva čekaju da naude Srbiji. Mislim da bi bilo dobro da saslušate preporuku Mađarske i da tu trojicu Albanaca vratite Kosovu i mislim da bi vam to pomoglo da sopstvenu stvar unapredite. Zbog toga te molim, da razmisliš", poručio je Orban.

Vučić je kazao da mu je i Orban preneo da je na Srbiji veliki pritisak, a potom se zahvalio za svaki savet, molbu i pažnju koja je posvećena našoj zemlji.

"Neću da razgovaram sa Kurtijem dok ne bude pušten svaki uhapšen Srbin, dok se iz opština ne povuku njihovi gradonačelnici, ne povuče specijalne policija i ne prestanu da hapse Srbe svakog dana. Znate, Kurti ima važnija posla po Vatikanu, da traži da se prizna nezavisnost Kosova", rekao je predsednik Srbije.

(EURACTIV.rs)