Politika

ESKOBAR I LAJČAK NA JAVNOJ DISKUSIJI O SITUACIJI NA SEVERU KIM: SAD i EU nude pomoć i rešenja

Autor Tamara Milošević Grbić

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i zapadni Balkan Miroslav Lajčak održaće javnu diskusiju u Atlantskom savetu o nedavnim dešavanjima u regionu.

Izvor: EPA-EFE/HAYOUNG JEON/GEORGI LICOVSKI

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i zapadni Balkan Miroslav Lajčak na javnoj diskusiji u Atlantskom savetu  razgovaraće o nedavnim dešavanjima u regionu, dijalogu Beograda i Prištine, saradnji SAD i EU u regionu i strategijama da se obezbedi sprovođenje Ohridskog i Briselskog sporazuma.

U saopštenju Atlanskg saveta stoji da je nedavni napredak u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova kroz dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU ugrožen je eskalacijom tenzija na severu Kosova.

Osvrćući se na hronologiju događaja u saopštenju stoji da su srpske snage 14. juna uhapsile trojicu kosovskih policajaca, optužujući jedni druge za ilegalne prelaske granice. Kao odgovor, kosovski premijer Kurti zabranio je ulazak na teritoriju vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Ranije je, navodi se, srpsko većinsko stanovništvo na severu Kosova bojkotovalo lokalne opštinske izbore u aprilu zbog spora oko registarskih oznaka automobila, što je rezultiralo pobedom kandidata kosovskih Albanaca sa samo 3,5 odsto izlaznosti birača. Protesti su izbili kada su četiri gradonačelnika, pod specijalnom policijskom zaštitom, ušla u opštinske zgrade i nekoliko dana kasnije nanela povrede mirovnim trupama NATO-a, stoji u saopštenju Atlanskog saveta.

Pored toga, javna diskusija će ponuditi uvid u to kako SAD i EU imaju za cilj da pomognu i pronađu potencijalna rešenja za Srbiju i Kosovo za uspostavljanje stabilnijih odnosa.

(EURACTIV.rs)