Politika

EU OČEKUJE DA VUČIĆ I KURTI DOĐU BEZ USLOVLJAVANJA U BRISEL NA SASTANAK: Pronalaženje rešenja je u interesu naroda

Autor Tamara Milošević Grbić

Evropska unija očekuje da se premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastanu u Briselu.

Izvor: YouTube/European Commission

Portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano je na konferenciji za novinare rekao da datum sastanka nije preciziran jer nema potvrde strana da će doći na sastanak u Brisel. Stano je rekao da očekuju konstruktivniji i razumniji pristup sa obe strane.

Kako je kazao odgovora potvrdnog nema jer se u javnosti i dalje čuju neke nekonstruktivne izjave. Stano naglašava da se dvojica lidera čekaju da dođu u Brisel i nađu izlaz iz krize.

On je izrazio spremnost EU da olakša razgovore kroz savete, ali na kraju krajeva, dodaje "na njima je da urade nešto konkretno jer je to za dobrobit njihovih naroda“.

Visoki predstavnik Žozep Borelj pozvao je premijera Kurtija i predsednika Vučića da dođu u Brisel na krizni sastanak, da pronađu način da se izađu iz eskalacije i vrate sprovođenju sporazuma o dijalogu. Visoki predstavnik i države članice očekuju razuman pristup od partnera koji teže pridruživanju Evropskoj uniji. Obojica su pozvani i očekujemo da dođu bez preduslova.

Pronalaženje rešenja je u interesu naroda na Kosovu i u Srbiji“, izjavio je Stano.

Stano je rekao da će nedostatak posvećenosti za eskalaciju situacije imati neizbežne posledice.

Svakako EU i njene države članice prate ovo ponašanje. Sledećeg ponedeljka imamo mesečni sastanak ministara spoljnih poslova i ovo pitanje je na dnevnom redu. Imamo zaključke Saveta, svi ovi događaji će odražavati spremnost lidera da pokažu konstruktivnost i pokušaju da se nađe rešenje. Poziv visokog predstavnika je prilika koja se nudi obojici lidera da pokažu da mogu biti pre svega konstruktivni i da pokušaju da pronacđu rešenja. To je za budućnost, evropsku budućnost ljudi u Srbiji i na Kosovu, a nedostatak posvećenosti će imati neizbežne posledice po građane. Jedina odgovornost je na dvojici lidera, predsedniku Vučiću i premijeru Kurtidu i to nije odgovornost bilo koga drugog“, rekao je Stano.

Stano je istakao da poslednjih dana nije bilo tenzija, ali da sa druge strane, prema njegovim rečima, još nema značajnijih koraka kako bi se situacija popravila.

(EURACTIV.rs)