Politika

LAJČAK PUTUJE U VAŠINGTON NA RAZGOVORE O SITUACIJI NA SEVERU KIM: Hitno preduzeti korake za deeskalaciju

Autor Tamara Milošević Grbić

Potrebno je hitno preduzeti korake za deeskalaciju, poruku je ponovo poslao Miroslav Lajčak izaslanik za dijalog Beograda i Prištine koji najavljuje posetu SAD i i intenzivne razgovore o narednim koracima.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, oglasio se na Fejsbuku gde je još jednom sumirao nedeljne aktivnosti.

Lajčak je naglasio da su „visoko na radaru svih“ bila najnovija dešavanja u regionu, a posebno visoke tenzije između Beograda i Prištine, te situacija na Severu Kosova.

On je podsetio da je ranije ovog meseca boravio u Prištini i u Beogradu sa izaslanikom SAD-a, Gabrijelom Eskobarom, a upravo s ciljem smirivanja „visokih tenzija“.

Početkom prošle nedelje evropski izaslanik informisao je Brisel o ovoj poseti, trenutnoj situaciji i daljem putu, a takođe je boravio i u sedištu NATO-a, gde se sastao sa zamenikom generalnog sekretara severnoatlantske alijanse, Mirčeom Džoanom.

Takođe, razgovori su bili usmereni upravo o situaciji na Severu Kosova, piše portal Kossev.

Obojica smo se složili da je potrebno hitno preduzeti korake za deeskalaciju. Ovu tačku sam dodatno naglasio obraćajući se ambasadorima NATO i EU“, konstatovao je Lajčak.

I dok za sada nema naznaka kada će da se završi kriza na Severu Kosova koja traje već nedeljama, već se čak i usložnjava novim incidentima ali i hapšenjima i to sa obe strane, Lajčak najavljuje put za Vašington, gde odlazi kako je potvrdio na poziv partnera.

„Imaćemo intenzivne razgovore o putu napred i neposrednim narednim koracima“, konstatovao je Lajčak.

Na adrese Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija stigao je i poziv visokog predstavnika Evropske unije, Žozepa Borelja, da sledeće nedelje prisustvuju kriznom sastanku. Za sada nema potvrde prisustva od strane obojice zvaničnika, prenosi portal Kossev.

(EURACTIV.rs)