Politika

NAJVIŠI KINESKI ZVANIČNIK NAKON SASTANKA SA BLINKENOM: Moramo da promovišemo povratak na zdrav i stabilan kolosek

Autor Aleksandra Vrbica

Sva pažnja usmerena je na to da li će se izaslanik Vašingtona sastati sa kineskim liderom Si Đinpingom kasnije tokom dana povodom onoga što bi mogao da bude ključni korak u obnavljanju odnosa.

Izvor: EPA-EFE/XINHUA / WANG YE

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u ponedeljak sa najvišim kineskim diplomatom Vangom Jiem poslednjeg dana posete Pekingu sa ciljem stabilizacije odnosa, koji su bili narušeni nakon spora oko kineskog balona za nadzor.

Sva pažnja usmerena je na to da li će se izaslanik Vašingtona sastati sa kineskim liderom Si Đinpingom kasnije tokom dana povodom onoga što bi mogao da bude ključni korak u obnavljanju odnosa.

Dve globalne sile su sve više u konfrontaciji i postoji široko rasprostranjeno međunarodno interesovanje oko toga da li putovanje američkog državnog sekretara može da obezbedi smirivanje tenzija između najvećih svetskih ekonomija.

Ovo je prva poseta američkog državnog sekretara Kini za poslednjih pet godina, a odnos dve države bio je pod znakom pitanja zbog niza pitanja - od bliskih veza Pekinga sa Moskvom, do američkih napora da ograniče prodaju naprednih tehnologija Kini.

Izvor: EPA-EFE/SHAWN THEW

Otprilike tročasovni sastanak između Blinkena i glavnog savetnika za spoljne poslove Kine Vanga Jia, međutim, naglasio je duboke izazove u prevazilaženju nepoverenja.

Ponavljajući tipičnu retoriku Pekinga, Vang je okrivio „pogrešnu percepciju" Vašingtona o Kini kao „osnovni uzrok" slabljenja odnosa dve strane i zahtevao je od SAD da prestanu da „suzbijaju" kineski tehnološki razvoj ističući „kinesku pretnju", prenosi kineska državna televizija CCTV.

„Moramo da preokrenemo silaznu spiralu odnosa Kine i SAD, promovišemo povratak na zdrav i stabilan kolosek i zajedno pronađemo pravi način da Kina i Sjedinjene Države koegzistiraju u novoj eri", rekao je Vang i dodao da je Blinkenova poseta došla u „kritičnom trenutku u američko-kineskim odnosima, gde je potrebno napraviti izbor između dijaloga ili konfrontacije, saradnje ili sukoba".

Vang je takođe ponovio da je Tajvan jedan od „ključnih interesa" Kine, u vezi sa kojim „nema mesta za kompromis ili nazadovanje". Ostrvo je predstavljalo još jednu žarišnu tačku u odnosima SAD i Kine.

Tokom sastanka, Blinken je podvukao potrebu da zemlje „odgovorno" upravljaju svojom konkurencijom kroz „otvorene kanale komunikacije" kako bi osigurale da „ne pređu u sukob", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler u saopštenju.

SAD će nastaviti da koriste svoju diplomatiju da se „zauzmu za interese i vrednosti američkog naroda", rekao je Blinken, navodi se u saopštenju, u kojem se razgovori opisuju kao „iskreni i produktivni" i spominje se mogućnost potencijalne saradnje povodom zajedničkih transnacionalnih izazova.

Sve u svemu, Vangovi komentari dobili su borbeniji ton od onih koje je saopštio kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang, koji se prethodnog dana sastao sa Blinkenom.

Izvor: EPA-EFE/XINHUA / Zhai Jianlan

Ćin je primetio da su odnosi Kine i SAD na „najnižoj tački" otkako su diplomatske veze ponovo uspostavljene 1979. godine, i, kao Vang, „istakao je jasne zahteve" u vezi sa američkom politikom prema Tajvanu.

Ali Kina je nedeljne razgovore nazvala „iskrenim, dubokim i konstruktivnim" u svom čitanju, rekavši da su se obe strane složile da „unaprede dijalog, razmenu i saradnju" i „održe interakcije na visokom nivou", prema saopštenju iz Pekinga.

Ćin, ministar spoljnih poslova, ima manje moći od Vanga, koji usmerava kinesku spoljnu politiku kroz svoju poziciju među jezgrom partijskog rukovodstva.

Izvor: EPA-EFE/XINHUA / Zhai Jianlan

„Želja za smanjenjem tenzija"

Blinkenova poseta se naširoko smatra ključnim testom koliko daleko dve sile mogu da odu kako bi stabilizovale komunikaciju, posebno kada je reč o sastanku visokih vojnih zvaničnika - što izaziva zabrinutost u Vašingtonu da bi greška ili nesreća mogla brzo prerasti u sukob.

Da li će se Blinken sastati i sa Sijem pre povratka u SAD, biće ključni pokazatelj interesovanja Kine da preduzme korake da ponovo izgradi taj odnos. Prethodna putovanja visokog američkog diplomate često su uključivala sastanke sa najvišim kineskim liderom, ali sada nijedna strana još uvek nije potvrdila da li će do takvog sastanka doći ovog puta.

Blinkenov nedeljni sastanak sa Ćinom, koji je trajao više od pet sati, a zatim završen radnom večerom, rezultirao je napretkom „na više frontova", pri čemu su obe strane pokazale „želju za smanjenjem tenzija", rekao je novinarima visoki zvaničnik Stejt departmenta u nedelju.

Izvor: EPA-EFE/THOMAS PETER

„Duboke razlike" između SAD i Kine, međutim, takođe su bile jasno iskomunicirane tokom sastanka, dodao je zvaničnik. I SAD i Kina umanjile su očekivanja o nekom većem pomaku u odnosima tokom Blinkenove posete.

Uoči sastanka, Vašington je bio oprezan u vezi sa očekivanjima, a visoki zvaničnik Stejt departmenta je prošle nedelje rekao novinarima da ne očekuje „previše rezultata".

Blinkenova poseta je prvobitno bila zakazana za početak februara i dogovorena je kao nastavak prijateljskog razgovora između američkog predsednika Džoa Bajdena i kineskog predsednika Sija na marginama G20 na Baliju u novembru.

Taj sastanak - prvi uživo između dva predsednika - viđen je kao ključni korak u obnavljanju određenih linija komunikacije, koje je Peking prekinuo posle prošlogodišnje posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

Ranije planirana poseta Blinkena je odložena nakon što je otkriven kineski balon za nadzor nad kontinentalnim delom SAD, što je dodatno podstaklo tenzije između dve sile, iako je Kina izdala izjavu u kojoj žali zbog incidenta, za koji tvrdi da je bio nesrećan slučaj.

(EURACTIV.rs)