Politika

NEMA DIJALOGA SA KURTIJEM, ON ŽELI RAT PO SVAKU CENU: Vučić uživo - niste država, niti ćete to ikada biti

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se uživo. "Aljbin Kurti želi rat po svaku cenu", rekao je on.

Izvor: RTS/screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se uživo o najvažnijim temama za Srbiju. Najpre je govorio o napadu na srpsku decu u Žitkovcu. Brat i sestra koji su vozili "kvad" su napadnuti od strane navodne kosovske policije i tučeni.

"Kristijana su udarali nogama, Danu su oborili i vukli po zemlji. Kada je došla njihova majka Marija, sa kojom sam jutros razgovarao i koja je bila uplakana, zatekla je kako joj sina drže na kolenima na zemlji, a ćerku bosu, od stresa je nekoliko puta kolabirala. Lažni policajci su rekli da su zaustavljali sve sa kacigama i kapama, to su deca od 15 i 17 godina. Valjda su mislili da su teroristi, pa su se obračunali kao u filmovima," rekao je on.

"Govoriću o strateškim i taktičkim stvarima, ne o dnevnim događajima. Godinama unazad čuvamo stabilnost i mir, ekonomski napredujemo, naša zemlja je zaista dala sve da to tako bude. To su činjenice i podaci, voleo ih neko ili ne. Ali koliko god da smo se trudili da budemo Zapadu ozbiljan partner, na evropskom putu, otvoreno vam govorim da nas nikada nisu na taj način posmatrali, ako nismo služili svakom njihovom zahtevu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije potom je nabrojao slučajeve nasilja, i podvukao da nijedan Albanac nije ranjen iz vatrenog oružja, dok je više Srba upucano na Kosovu. 

"Juče sam imao pet, od jutros tri razgovora sa zapadnim predstavnicima. Razmenjivao i poruke. Korektne, nekorektne, kakve hoćete. Amerikanci i Britanci, Kvinta, kažu da to sve pažljivo prate. Izveštaj EULEKS-a ne sadrži ništa, pokazaćemo ga. U tom dokumentu su nam ispisali šta piše u četiri člana takozvanih prištinskih zakona, i - ništa. Ne znaju gde je levo. 'Ispoštovali' formu birokratsku, i baš ih briga za Srbe. Mogu da im rade šta i kako hoće", rekao je Vučić i pomenuo premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija.

"Kurti kreira kriminalnu situaciju, a sada znam da ima podršku zemalja Zapada. Jedino NATO komanda i KFOR-ovi vojnici su bili korektni, a EULEKS i ostala banda... Napisali smo im u izveštaju, srpska policija, ponudili smo stručnjacima iz EULEKS-a da dođu u Beograd i ponesu svoju mašinu za poligrafsko testiranje, da testiraju pripadnike našeg MUP-a o hapšenjima određenih lica. A onda obavestite svetsku javnost da li mi lažemo, ili ne. Gađao bih ovom olovkom svakoga ko je doveo EULEKS", rekao je Vučić.

"Republika Italija, čini mi se, bolje razumeju situaciju i imaju balansirani stav. Hvala im na tome, zaista. Ostale bolje da ne pominjem. Ništa ne tražimo jer je besmisleno, mi nismo u ratu pa da menjamo zarobljenike, o tome ko je kriv odlučuju nadležni organi. Bolje da ne kažem šta mislim o svemu. Želimo da povuku lažne gradonačelnike iz opština kojim ni po čemu ne pripadaju, povucite specijalce sa severa Kosova i tih opština. Ne maltretirajte ljude i ne pucajte na njih. Tražimo da nevini Srbi budu pušteni", rekao je on.

"Zapadni model znači laži o Srbiji. Podsetiću vas na slučaj voza, na kom je pisala odvratna reč - Srbija. A sme da piše sve drugo? Ali Srbija ne sme? Freske Belog anđela oslikane u jednom od vagona, težak zločin. Taj voz nije došao ni 30 kilometara do administrativne linije, ali piše kao da smo ušli sa 5.000 tenkova", rekao je Vučić.

"Činimo sve, a nikada nam neće pomoći. Suštinski, nikada. Reći će uvek na kraju - pa, ne možemo mi da zaustavljamo suverenu državu Kosovo. Pa, što ste tu? Da glumite budale na administrativnoj liniji i govorite, jao, izigravamo Vinetua i žalosnu sovu, vidimo tragove obuće i sendviča.... Nikad naši organi nisu prešli administrativnu liniju. Ako je budu prelazili, neće se vraćati."

"Za njih oko Srbije ne postoje rezolucije UN, na koje se onoliko pozivaju vezano za Ukrajinu. Nemam više snove, raspršili su ih u paramparčad. Zaključak - Srbija će ovako ili onako morati da bude kriva. Predstavnici Srba su očajni, razgovarao sam sa njima, ne znaju kako da sačuvaju mir. Siguran sam da će donositi u narednom periodu aktivne odluke i poteze. Na Vidovdan se sve vidi, važan je dan, Srbi će preduzimati mirne korake na putu za slobodu tog dana. U skladu sa međunarodno javno-pravnim normama, a što se nas tiče, više nikog ne obaveštavamo osim onoga što smo oko podizanja ili spuštanja borbene gotovosti. Osim obaveza koje imamo prema NATO-u i uvek ćemo ih poštovati u skladu sa Rezolucijom 1244. Trudićemo se da sačuvamo mir, ali upozoravamo sve kojima očigledno nije stalo do mira, koji bi da Srbi budu malo tiše, a ne glasno iseljeni sa severa Kosova, da se to neće dogoditi", rekao je Vučić a onda se osvrnuo na dijalog Beograda i Prištine.

"Besmisleno je razgovarati sa čovekom koji nikad nije hteo da razgovara, sve dok pohapšeni Srbi ne budu pušteni. Ima da ih puštate. I Srbe, i da odredbe o kamionima gde mislite da izgladnite ljude, ma neće vam to proći. Sad, za mesec ili dva, ali ti kamioni će proći. Da li ćemo tehnički prisustvovati nekim razgovorima, obavestiću vas o toj odluci unapred. Ali to je samo tehnički. Dijalog je potpuno besmislen. Kada nauče nekoga da razgovara, a ne da nas svaki dan provocira novim trikom i novim stanjem na terenu koje bismo mi morali da prihvatimo. E onda ćemo da razgovaramo. Do tada, neka oni razgovaraju, imaju o čemu," rekao je Vučić.

Upitan za krizni sastanak u Briselu, koji je zahtevao Žozep Borelj, Vučić je kazao da je svaki krizni sastanak te vrste "Vučiću, popusti ti nešto".

"Nemam više gde da popustim, a taktički ću odlučiti da li da se tehnički pojavim. Ali dijalog sa Kurtijem ne postoji, Kurti želi rat i to po svaku cenu. Samo misli kako da isprovocira, svakog dana i ima zaštitu. Lažu kada kažu da nema. Kažu, pozivamo obe strane. Koje obe, sram vas bilo više. Rešite to sa vašim čedom, pomilujte ga po glavi ili ga lupite po zadnjici, ali rešite sa njim", rekao je on.

"Srbija se nalazi na evropskom putu, neće praviti incidente. Ali kažem vam, ako ne budemo mogli da izdržimo i moramo da štitimo narod od pogroma, tada ćemo reagovati. Ali niko ne mora da brine da ćemo to učiniti bez najave NATO-u, mi ćemo uvek poštovati potpisane sporazume. Mi nikada nećemo biti ti koji ugrožavaju. Tako se ponaša ozbiljna država, a vi niste država, niti ćete to ikada biti", zaključio je predsednik Srbije.

(EURACTIV.rs)