Politika

PARAVOJNA UKRAJINSKA GRUPA TVRDI DA POBEĐUJE U BAHMUTU: Među ruskim komandantima raste anarhija

Autor Aleksandra Vrbica

„Na početku rata bila je velika uloga malih grupa koje su mogle da se tajno bore protiv Rusa. Jer su Kijevska, Černigovska i Sumska oblast šumovite. Dakle, uloga malih grupa je bila važna i brzo je rasla", rekao je šef ove grupe.

Izvor: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ruski dobrovoljački korpus i Legija slobode Rusije su organizacije koje vode ukrajinski obaveštajci, a čine ih ruski državljani koji se bore da oslobode domovinu od predsednika Vladimira Putina, koji trenutno izvode akcije unutar Rusije iz Ukrajine.

Tu je još jedna organizacija čiji članovi su u potpunosti ukrajinski državljani. Bivši vojnici sa specijalističkim veštinama, okupili su se oko bivšeg oficira ukrajinskih snaga u prvim danima ruske invazije prošle godine.

„Na početku rata bila je velika uloga malih grupa koje su mogle da se tajno bore protiv Rusa. Jer su Kijevska, Černigovska i Sumska oblast šumovite. Dakle, uloga malih grupa je bila važna i brzo je rasla", rekao je za CNN šef ove grupe, noseći maskirnu balaklavu.

U tim ranim danima i nedeljama, male grupe ljudi u pikapovima, naoružane protivtenkovskim raketama kao što su NLAW i Javelin koje je isporučio NATO, pravile su zasede i pohvatale ruske vojnike koji su u kolonama pristizali sa severa i napadali na glavnim putevima. Napadali su ruske vojnike severno od Kijeva i Sumija, zaustavivši invaziju.

Dok su tada bili spojeni u „izviđačke jedinice", neki su od tada postali formalne strukture vojske. Ali svi su se držali slobodnog, partizanskog stila ratovanja uz veće rizike, ali i sa većom autonomijom.

Oni koji su preživeli - a mnogi nisu - sada se često postavljaju da rade na taktičkim zadacima koji imaju za cilj strateški efekat, tačnije, da ubijaju ruske oficire kako bi se urušio ruski moral.

Izvor: EPA-EFE/STR

Jedan od tih vojnika, Brabus, je pristao da podeli do izvesne mere, priču o jednoj takvoj operaciji.

Početkom marta, kada je istočna Ukrajina bila zatrpana snegom iznad zaleđenog tla, Brabus i njegov tim su se ušuljali kroz šumu do regularne vojne stanice na liniji fronta južno od Bahmuta.

On je rekao da su obaveštajni signali sugerisali da se ruske jedinice smenjuju. To je značilo da će biti prisutno više oficira nego što je uobičajeno i da će rukovodstvo koje pristiže biti sklono fatalnim greškama.

Ilustrujući priču video-snimkom napravljenim u to vreme, on je objasnio da je njegova grupa odmah na meti imala pristigle ruske padobrance, koji su bili novi na ovom frontu.

Na dva video snimka vidi se drveće srebrno-crne boje, dok se muškarci pojavljuju kao pokretne bele tačke. Ovo su snimci njegovog termovizijskog nišana dok je Brabus bio na poslu.

Video snimci su bez zvuka, a vidi se da su bele figure savijene, verovatno u čučnju. Može se zamisliti da su ovi ruski vojnici istraživali okolinu u mraku, tražeći eventualne pretnje, što je sigurno bilo jako napeto. Crveni krst sa njegovog snajpera nišani prvo jednu, pa drugu figuru i obe padaju na zemlju.

„Na levoj strani su bile njihovi (ruski) rovovi odakle su mogli da vide naše položaje. Eliminisali smo, odnosno ja sam eliminisao padobrance sa levog boka", objašnjava Brabus jezikom karakterističnim za vojne izveštaje.

Zadatak njegove jedinice, međutim, nije bio da pomaže ukopanim trupama koje se bore u „mlinu za meso" Bahmutskog fronta, rekao je on. Njen plen je bilo rusko padobransko rukovodstvo.

„Mi smo diverzantska izviđačka grupa. Uradili smo izviđanje, dobili smo obaveštenja, pripremili smo operaciju", rekao je on.

epa10567784 A Ukrainian forces' M113 APC drives at an undisclosed location near Bakhmut, Donetsk region, Ukraine, 10 April 2023. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
Izvor: OLEG PETRASYUK/EPA

Sejanje haosa

Što se tiče oružja, to je modifikovani sovjetski teški mitraljez kalibra 12.7 mm koji je opremljen debelim, ispupčenim prigušivačem. Pucajući iz podzemnog skrovišta sa dometom, kako je tvrdio, od dva kilometra, ovo oružje je gotovo nečujno, kaže Brabus.

U maju je bio u zemunici koja je gledala na raskrsnicu blizu Bakhmuta. Na drugom video snimku se vidi kako nišani, a zatim puca iz oružja u grupe neprijateljskih snaga.

Operater dronova dva kilometra van Bahmuta, posmatra gde meci pogađaju i poziva na prilagođavanje cilja. Na snimku se čuje kako njegov glas pucketa preko radija: „Pogodak, savršeno".

Ukrajina sada napreduje južno od Bahmuta, potiskujući ruske snage nazad. I dok njena kontraofanziva za vraćanje teritorije koju je zauzela Rusija počinje, ukrajinske snage se bore u sve većem broju duž fronta istok-zapad između Donjecka i Zaporožja.

Od kada su Brabus i njegova grupa bili u Bahmutu, izgleda da među ruskim komandantima raste anarhija. Ruski plaćenici iz grupe Vagner pod vođstvom Jevgenija Prigožina, koja je držala grad, uhapsila je i pretukla komandanta susedne ruske 72. brigade.

Oni su objavili snimak na kome povređeni „priznaje" da je pijan i otvara vatru na njih. Pretučen je i pušten. On je sada optužio Vagner i njegove plaćenike, koji već imaju reputaciju u vezi sa ubistvima i pogubljenjima po kratkom postupku, da su napali ove ljude.

Ovakvu vrstu haosa u neprijateljskim redovima Ukrajina najviše želi i zaista joj treba da vidi. Brabus je srećan zbog svog udela u pokušaju da stvori taj haos.

(EURACTIV.rs)