Politika

BELORUSIJA RASPOREĐUJE RUSKO NUKLEARNO ORUŽJE: Bombe su tri puta snažnije od onih bačenih na Hirošimu i Nagasaki

Autor Aleksandra Vrbica

Aleksandar Lukašenko, bliski Putinov saveznik, rekao je ruskoj državnoj televiziji u intervjuu koji je objavljen kasno u utorak, da njegova zemlja ima brojna nuklearna skladišta zaostala iz sovjetske ere i da ih je obnovila pet ili šest.

Izvor: EPA-EFE/PRESS SERVICE OF THE PRESIDENT OF BELARUS

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je njegova zemlja počela da preuzima rusko taktičko nuklearno oružje, od kojih su neka bila tri puta snažnija od atomskih bombi koje su SAD bacile na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Raspoređivanje takvih bojevih glava je prvi potez Moskve izvan Rusije, od raspada Sovjetskog Saveza.

„Imamo projektile i bombe koje smo dobili od Rusije", rekao je Lukašenko u intervjuu za rusku državnu TV stanicu „Rusija-1" koji je objavljen na Telegram kanalu beloruske državne novinske agencije Belta.

„Bombe su tri puta snažnije od onih bačenih na Hirošimu i Nagasaki", rekao je on, govoreći u šumi pored vojnih vozila, u blizini vojnog skladišta koje se vidi u pozadini.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će Rusija, koja će zadržati kontrolu nad taktičkim nuklearnim oružjem, početi da ga raspoređuje u Belorusiji nakon što budu spremni specijalni skladišni prostori za njihov smeštaj.

Ruski lider je u martu saopštio da je pristao da razmesti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, ukazujući na to da SAD raspoređuju takvo oružje u nizu evropskih zemalja već decenijama.

Sjedinjene Američke Države su kritikovale Putinovu odluku, ali su rekle da nemaju nameru da menjaju sopstveni stav o strateškom nuklearnom oružju i da nisu videle nikakve znake da se Rusija sprema da upotrebi ovu vrstu oružja.

Ruski korak je ipak pomno praćen od strane Amerike i njenih saveznika, kao i Kine, koja je više puta upozoravala na upotrebu nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini.

Izvor: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

„Uvek smo bili meta"

Lukašenko, bliski Putinov saveznik, rekao je ruskoj državnoj televiziji u intervjuu koji je objavljen kasno u utorak, da njegova zemlja ima brojna nuklearna skladišta zaostala iz sovjetske ere i da ih je obnovila pet ili šest.

Ranije u utorak, on je rekao da će rusko taktičko nuklearno oružje biti fizički raspoređeno na teritoriji Belorusije „za nekoliko dana" i da ima kapacitete i za rakete većeg dometa, ako ikad bude potrebno.

Lukašenko, koji je dozvolio da ruske snage koje napadaju Ukrajinu koriste njegovu zemlju, kaže da će nuklearno raspoređivanje delovati kao sredstvo odvraćanja od potencijalnih agresora.

Belorusija se graniči sa tri zemlje članice NATO-a: Litvanijom, Letonijom i Poljskom.

Šezdesetosmogodišnji predsednik koji vlada Belorusijom od 1994. godine, čime je postao lider sa najdužim stažom u Evropi, rekao je da nije samo tražio oružje od Putina, već ga je „zahtevao".

„Uvek smo bili meta", rekao je Lukašenko. „Oni (Zapad) su želeli da nas raskomadaju od 2020. Niko se do sada nije borio protiv zemlje koja ima nuklearno oružje."

Lukašenko je više puta optuživao Zapad da pokušava da ga svrgne nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine koji su izbili 2020. godine nakon predsedničkih izbora.  Opozicija je tada rekla da je Lukašenko pobedio zahvaljujući prevari, na šta je on odgovorio da je sve bilo pošteno, dok je sprovodio sveobuhvatan obračun sa svojim protivnicima.

(EURACTIV.rs)