Politika

POLJSKA PRAVI KOALICIJU PROTIV PAKTA EU O MIGRACIJAMA: Ukoliko stupi na snagu, Varšava neće ispuniti svoje obaveze

Autor Milena Antonijević

Poljska će pokušati da blokira pakt o migraciji i azilu koji je Savet EU usvojio prošle nedelje i da izgradi koaliciju protivnika, izjavio je za TVP Info portparol konzervativne vlade prava i pravde (PiS) Pjotr Miler.

Izvor: EPA / STEPHANIE LECOCQ

Tokom sastanka Saveta prošlog četvrtka u Luksemburgu, ministri unutrašnjih poslova EU usaglasili su pregovaračku poziciju o uredbi o postupku azila i uredbi o upravljanju azilom i migracijama. Poljska i Mađarska bile su jedine zemlje članice koje su glasale protiv.

Poljska će blokirati rešenja u vezi sa preseljenjem migranata“, rekao je Miler, nazvavši stav koji je Savet usvojio „kratkoročnim razmišljanjem, koje će de fakto izazvati rast migracionih talasa“.

Usvojena pregovaračka pozicija zasniva se na takozvanom obaveznom mehanizmu solidarnosti. Zemljama koje odbiju da prihvate utvrđene kvote tražilaca azila biće dozvoljeno da umesto toga daju finansijski doprinos, sa sumom od 20.000 evra po premeštaju.

Ipak, Poljska ne želi ni da prima tražioce azila, niti da plaća, jer stalni predstavnik Poljske Andžej Sadoš veruje da je opcija finansijskog doprinosa zapravo „kazna“ za odbijanje da se ispoštuju kvote.

Poljska će pokušati da napravi koaliciju u Evropskom parlamentu protiv rešenja dogovorenih u Savetu.

Ako pakt ipak stupi na snagu, Varšava neće ispuniti svoje obaveze.

„Imamo pravo da ih odbijemo i idemo na račun ove odluke“, rekao je portparol.

U međuvremenu, mlađi koalicioni partner PiS-a, stranka koja se bori protiv EU Suverena Poljska, najavila je da će poljskom parlamentu podneti nacrt rezolucije u kojoj se protivi, kako se navodi, prisilnom premeštanju migranata.

Neće biti dogovora da Poljaci plaćaju ogromne sume novca za greške migrantske politike bogatijih zemalja EU, rekao je lider stranke, ministar pravde Zbignjev Ziobro, a citira Virtualna polska.

Predložena rezolucija bi bila „prilika da se izrazi odlučno protivljenje svih poljskih političkih snaga takvim idejama evrokrata“, dodao je on.

(EURACTIV.rs)