Politika

LAJČAK I ESKOBAR SE NADALI BOLJEM REZULTATU POSETE PRIŠTINI I BEOGRADU: Nastavljamo sa naporima do prihvatljivog rešenja

Autor Milena Antonijević

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak objavio je na svom Fejsbuk profilu da se nadao boljem rezultatu prošlonedeljne misije na KiM sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Izvor: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Lajčak je naveo da je cilj posete regiona rešavanje napete situacije na severu KiM I traženje potencijala za političko rešenje, prenosi RTS.

O sastancima sa prištinskim liderima, Lajčak kaže da je diskusija bila duga.
"Preneli smo našu zabrinutost zbog situacije na severu i istakli potrebu za hitnom deeskalacijom", rekao je Lajčak.

On je potvrdio da su i EU i SAD tražile od strana na KiM hitnu deeskalaciju, prevremene izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.

Kako kaže, uspostavljen je i kontakt sa opozicionim liderima kosovskih Albanaca kojima su predočene posledice trenutne krize i šteta koju ona nanosi "međunarodnom ugledu" Prištine. Takođe, upućen im je i apel da podrže traganje za političkim rešenjem.

"Eskobar i ja smo se sastali i sa predstavnicima Srpske liste i civilnog društva, da bismo čuli i njihovo mišljenje i objasnili im zašto je važno da kosovski Srbi učestvuju na novim izborima" kazao je Lajčak.

Nakon Prištine, izaslanici su nastavili misiju u Beogradu.

Lajčak kaže da su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predočili da bi trebalo da doprinese izlasku iz sadašnje krize.

"Posebno smo istakli da, iako svi građani imaju pravo na miran protest, nasilje nikada nije prihvatljivo i ne može biti nekažnjivo", rekao je Lajčak i dodao da uprkos nekim pozitivnim signalima, tenzije i dalje rastu.

Lajčak je poručio da se nastavlja sa misijom pronalaženja prihvatljivog rešenja na severu KIM.
"Nastavljamo sa naporima da omogućimo i podržimo održivo političko rešenje", zaključio je on.

(EURACTIV.rs)