Politika

U CRNOJ GORI NA IZBORIMA NAJMANJA IZLAZNOST DO SADA: Najveću podršku birača dobio Pokret Evropa sad

Autor Milena Antonijević

Prema rezultatima parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, najveću podršku birača dobio je Pokret Evropa sad. Za njima je lista "Zajedno" okupljena oko DPS-a.

Izvor: Youtube/printscreen/Radio Slobodna Evropa

U Skupštinu će ući i lista "Za budućnost Crne Gore", kao i lista koalicije URA i Demokrata "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji!", ali i Bošnjačka stranka. Izborni cenzus je tri odsto a u skupštinskim klupama sedeće 81 poslanik.

Izlaznost na izborima je nešto iznad 56 odsto. Na ovim parlamentarnim izborima, izlaznost je manja nego na svim prethodnim, prenosi RTS.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori
Izvor: Youtube/printscreen/Radio Slobodna Evropa

Lider Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić rekao je da su ostvarili dobar rezultat i da očekuju da se Vlada što pre formira. Dodao je da je ostvarena velika pobeda, uprkos, kako je rekao" zloupotrebama državnih resursa".

Spajić je najavio da će PES razgovarati sa svima sa kojima dele zajedničke vrednosti. Rekao je i da se jasno izjasnio s kim neće u koaliciju - sa Demokratskom partijom socijalista i Građanskim pokretom URA.

Izvor: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević ocenio je da su izbori protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

"Zahvaljujem se biračima koji su nam dali podršku od 15 odsto, što predstavlja 14 mandata. Očekujemo, kad se izbroje svi glasovi, da imamo 15 mandata. Mnogo sam ponosan na naše članove i aktiviste koji su dali nemjerljiv doprinos sjajnom rezultatu koji je malo ko očekivao", rekao je Knežević.

Istakao je da su pokazali "da su neuništivi", da stabilne, demokratske vlade nema bez njihove koalicije kao i da niko nema većinu da formira vladu bez ozbiljnih kompromisa.

"Spremni smo na razgovore sa svim konstituentima tridesetoavgustovske većine koji se sad nalaze u parlamentu. Pozivamo ih da ne povlače separatne poteze i da ne pregovaraju u nekim njihovim modalitetima, što bi dovelo do nestabilnosti. Onima koji žele stabilnost šaljem poruku - da ne ulaze u bilo kakvu vrstu aranžmana koja će ići u scenarije koje smo gledali nakon 30. avgusta. Otvoreni smo za svaku vrstu dogovora, ali ne želimo da se Vlada pravi na način da u njoj budu oni koji nisu nastupili na izborima. I dalje sam Srbin, koji govori srpskim jezikom, idem u SPC, i to će biti i sjutra. Nek to uzmu u kalkulaciju oni koji hoće da razgovaraju s nama. Naš cilj je stabilna Crna Gora. Otvoreni smo za razgovore i saradnju", istakao je Knežević.

On je ponovio i da je koalicija "Za budućnost Crne Gore" privržena pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Nosilac liste "Zajedno", v. d. predsednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković rekao je u štabu te koalicije da je DPS, nakon ovih izbora, najjači politički subjekt u Crnoj Gori.
" DPS ima 18 mandata, Pokret Evropa sad 17, što potvrđuje činjenicu i okolnost da je DPS jači i od čelika", istakao je Živković.

Pojasnio je da je koalicija Zajedno "najjača u 10 opština", jača od Pokreta Evropa sad u 14 opština i od koalicije 'Za budućnost Crne Gore' u 20 opština.

Prema njegovim rečima, ta koalicija potvrdila političku relevantnost i bez nje nema stabilne, reformske vlade.

Ovo je najbolji rezultat naše parlamentarne liste do sada, rekao je nosilac koalicione liste "Hrabro se broji" Aleksa Bečić.

"Rezutat je ostvaren u direktnoj konkurenciji sa PES-om. Ovo je zaista impresivan rezultat kojim smo veoma zadovoljni. Nema dileme, ono sto smo tvrdili prije izbora, nema većine bez Hrabro se broji", poručio je Bečić.

Kako je rekao, je da se zalažu za inkluzivnost i zajedništvo, ne gledaju funkcije ni mandate a inters Crne Gore im je na prvom mestu.

"Pružamo ruku, šaljemo pozitivne poruke, interes Crne Gore u Evropskoj uniji do 2027. ne smije biti ispred nadgornjavanja i političkog interesa. Nećemo sa DPS-om vršiti vlast u bilo kom formatu", dodao je Bečić.

Dritan Abazović, lider GP URA i drugi na listi "Hrabro se broji", je rekao je da je na ovim izborima pobedila evropska, građanska i ekološka Crna Gora.

"Ova koalicija će biti glavna okosnica Vlade Crne Gore. Cilj je inkluzivno društvo", istakao je Abazović.

Komentarišući izjavu nosioca liste Pokreta Evropa sad Milojka Spajića da neće sa URA formirati Vladu, Abazović je rekao da "Vladu imamo, čekamo parlament". "Spajić je dobio najviše, nek je sastavi", dodao je Abazović.

"Ko god želi nacionalni interes da stavi na prvo mjesto, naš je partner. Mi ne vidimo stabilnu Vladu u kojoj mi ne učestvujemo. Za nas nisu prihvatljivi samo ljudi koji imaju veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom", poručio je Abazović.

Izvor: Youtube/printscreen/Radio Slobodna Evropa

Nosilac liste "Jasno je! - Bošnjačka stranka" Ervin Ibrahimović kaže da je ta stranka ostvarila najveći uspeh od svog osnivanja.

"Građani su prepoznali ispravnu politiku Bošnjačke stranke i dali glas za partiju koja je za evropsku Crnu Goru. Nema evropske Crne Gore bez Bošnjaka, poručujem da ćemo sve uraditi da u što kraćem periodu budemo prva sledeća članica Evropske unije", izjavio je Ibrahimović za RTCG.

Prema rezultatima Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), na osnovu 96,7 odsto uzorka, lista "Evropa sad - Milojko Spajić" odvojila je 25,6 odsto glasova (23 mandata), a na drugom mestu je Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija - "Zajedno! Za budućnost koja ti pripada -Danijel Živković" sa 23,8 odsto glasova (22 mandata).

Na trećem mestu je lista Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Radničke partije "Za budućnost Crne Gore" - 14,8 odsto glasova (13 mandata).

Četvrto mesto zauzela je lista koalicije Građanskog pokreta URA i Demokrata "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji!" sa 12,2 odsto glasova (11 mandata).

Lista "Jasno je! - Bošnjačka stranka - mr Ervin Ibrahimović" osvojila je 6,9 odsto (6 mandata), a u Skupštini će se prema prvim rezultatima naći i lista Socijalističke narodne partije i Demosa "Za tebe" sa 3,2 odsto glasova (2 mandata).

U Skupštinu ulaze i lista Albanskog foruma, Albanske alijanse i lista "HGI - Na pravoj strani svijeta!".

Blizu cenzusa nalaze se i: lista "Pravda za sve! -dr Vladimir Leposavić" sa 2,9 odsto glasova, kao i lista "SDP - Za našu kuću" sa 2,8 odsto.

S druge strane, prema podacima CDT-a na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, Pokret Evropa Sad ima 26 odsto glasova (24 mandata), lista "Zajedno" okupljena oko DPS-a 23 odsto (21 mandat), koalicija "Za budućnost Crne Gore" 15,1 odsto (14 mandata), dok je lista građanskog pokreta URA i Demokrata osvojila 13 odsto (12 mandata). Bošnjačka stranka osvojila je 6,8 odsto (6 mandata), dok albanske liste imaju zajedno 3 mandata. Albanska forum osvojio je 1,7 odsto glasova ili 2 mandata, a Albanska alijansa 1,5 odsto glasova ili 1 mandat. U parlamentu će, prema ovim rezultatima, biti i lista "HGI - Na pravoj strani svijeta!" sa 0,7 odsto glasova - 1 mandat.

(EURACTIV.rs)