Politika

PRENESITE PUTINU MOJU PORUKU: Zelenski potvrdio da je Ukrajina započela kontraofanzivu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je da je započeta velika kontraofanziva, i uputio poruku ruskom lideru Putinu.

Izvor: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je ovog vikenda da je ukrajinska kontraofanziva započela. Njegova potvrda dolazi dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin kazao da je Kijev započeo akciju vraćanja teritorije.

Ukrajinski predsednik odbio je da iznese više detalja, a novinarima je rekao da prenesu Putinu da su njegovi generali puni optimizma. Upitan da prokomentariše Putinovu izjavu da je Ukrajina započela kontraofanzivu, ali da napretka nema, Zelenski je slegao ramenima.

"Kontraofanziva, kao i defanzivne akcije, u toku su u Ukrajini. Ali neću iznositi detalje o tome u kojoj su fazi. Generali su dobro raspoloženi, prenesite to Putinu", rekao je on.

Izvor: EPA-EFE/MYKOLA TYMCHENKO

Ukrajina je mesecima najavljivala veliku kontraofanzivu, ali je do sada poricala da je ona započeta. Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina sprovela "više značajnih akcija na istoku i jugu zemlje u poslednjih 48 sati".

Očekuje se da će u kontraofanzivi učestvovati hiljade vojnika obučavanih i opremljenih od strane Zapada. Rusija je, međutim, pripremljena izgradnjom utvrđenja u okupiranoj teritoriji, a ima prednost nad Ukrajinom i kada su u pitanju vazdušne snage.

(EURACTIV.rs)