Politika

PARLAMENTARNI IZBORI U CRNOJ GORI: Tri stranke vode po anketama, objavljena izlaznost po regionima

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Parlamentarni izbori održavaju se u Crnoj Gori, biračka mesta zatvorena u 20 časova.

Izvor: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorci su u nedelju, 11. juna izašli na izbore kako bi odabrali novu vladu. EURACTIV analizira da je nada da će nova vlada implementirati ekonomske reforme, poboljšati infrastrukturu i odvesti članicu NATO-a bliže Evropskoj uniji.

Na izborima je glasalo 56,4 odsto glasača, od čega na severu Crne Gore 58,3 odsto, u centralnoj regiji 59 odsto, a na jugu 49,2 procenata birača, navodi Centar za demokratsku tranziciju (CDT).  Pokret Evropa sad na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima osvojio je 25,8 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na osnovu prvog obrađenog uzorka.

Koalicija "Zajedno" (DPS-SD-LP-DUA) osvojila je 23 odsto, "Za budućnost Crne Gore" 15,7, koalicija "Hrabro se broji" Demokrata i GP URA 12,4 odsto...

Parlamentarni izbori prvi su otkad je u aprilu Milo Đukanović sišao sa vlasti nakon 30 godina vladavine. U sedam ujutru otvorena su biračka mesta za oko 540.000 Crnogoraca koji glasaju, i zatvoriće se u 20 časova.

Za 81 mesto u parlamentu borilo se 15 partija i saveza, u naciji koja ima oko 620.000 ljudi.

"Tokom godina, Crna Gora bila je podeljena između onih koji se smatraju Crnogorcima i onih koji se deklarišu kao Srbi, i protive se razdvajanju jedinstva sa Srbijom", piše EURACTIV.

Anketa koju je sproveo Centar za demokratiju i ljudska prava u maju pokazala je da vodi Pokret Evropa sad (PES), koji prednost daje bližim vezama sa Srbijom, sa 29,1%. Jakov Milatović iz partije PES pobedio je na predsedničkim izborima u aprilu.

U istoj anketi, drugo mesto dato je DPS-u orijentisanom ka EU, koji trenutno predvodi Danijel Živković, sa 24,1% podrške. Na trećem mestu, sa 13,2%, nalazi se nacionalistički, proruski Demokratski front.

Crna Gora je kandidat za članstvo u EU, ali najpre mora da iskoreni korupciju, nepotizam i organizovani zločin. Pre šest godina ušla je u NATO, a prošle godine se pridružila evropskim sankcijama Rusiji.

(EURACTIV.rs)