Politika

RUSI TVRDE DA JE UKRAJINA ZAPOČELA KONTRAOFANZIVU: Bitke u Zaporožju uz tenkove, artiljeriju i bespilotne letelice

Autor Aleksandra Vrbica

Nekoliko vojnih eksperata je izjavilo da će fokus ukrajinske kontraofanzive biti Zaporožje. Oni tvrde da Kijev pokušava da povrati pristup Azovskom moru, razdvajajući okupacione ruske snage u regionu u dve odvojene grupe.

Izvor: EPA-EFE/STR

Ukrajinska vojska pokrenula je napade na okupacione ruske snage u ključnom južnom regionu Zaporožja, kažu ruski zvaničnici i vojni blogeri.

Oni navode da ukrajinske trupe - uz podršku tenkova, artiljerije i bespilotnih letelica - drugu noć za redom pokušavaju da napreduju južno od grada Orihiva.

Visoki zvaničnik ukrajinske odbrane rekao je da je neprijatelj u "aktivnoj odbrani".

Nekoliko vojnih eksperata je izjavilo da će fokus ukrajinske dugo očekivane kontraofanzive biti Zaporožje. Oni tvrde da Kijev pokušava da povrati pristup Azovskom moru, razdvajajući okupacione ruske snage u regionu u dve odvojene grupe. To ne samo da bi oslabilo borbenu sposobnost Rusije, već bi i eliminisalo kopneni most ka Krimu, južnom poluostrvu koje je Rusija nelegalno anektirala 2014. godine.

Ukrajina je mesecima planirala kontraofanzivu, ali je želela što duže da obučava trupe i da dobije naprednu vojnu opremu od zapadnih saveznika. Vlada namerno malo govori o svojim planovima, ali njene snage sada ispituju ruske položaje na nekoliko tačaka duž linije fronta, tražeći znake slabosti.

U međuvremenu, ruski napadi na Ukrajinu se nastavljaju. Tokom noći lansirala je nove udare krstareće rakete i bespilotne letelice, pri čemu su ruševine koje su padale ubile najmanje jednu osobu u Žitomiru, zapadno od prestonice Kijeva.

Izvor: EPA-EFE/ARSEN DZODZAIEV

Teške borbe na jugu

Rusija je zauzela veći deo regiona Zaporožja ubrzo nakon što je predsednik Vladimir Putin naredio invaziju u punom obimu u februaru 2022. godine. Međutim, glavni grad regiona, grad Zaporožje, kontroliše Ukrajina.

Nedavne žestoke borbe u toj oblasti nastavljene su i preko noći, a nekoliko ruskih vojnih blogera je u četvrtak kasno izvestilo da je Ukrajina nastavila napade, primetivši kretanje oklopnih transportera i dronova koji usmeravaju artiljerijsku vatru.

Vladimir Rogov, lokalni zvaničnik kojeg je postavila Rusija, rekao je da ruske trupe drže svoje položaje usred „aktivnih borbi" prema gradu Tokmaku, koji se smatra ključnom metom Ukrajine dok pokušava da napreduje do Azovskog mora.

Teško je verifikovati suprotstavljene tvrdnje obe strane. Ranije u četvrtak, zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da su ruske snage trenutno „u aktivnoj odbrani" u Zaporožju, tvrdeći da se napreduje oko istočnog grada Bahmuta, koji je u velikoj meri uništen tokom višemesečnih borbi.

U regionu Zaporožja takođe se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi, u oblasti koju kontrolišu ruske snage.

Izvor: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Postrojenje nastavlja da prima rashladnu vodu iz rezervoara brane Nova Kahovka na reci Dnjepar, uprkos uništenju brane u utorak, kada je nivo vode u rezervoaru opao, a velika područja nizvodno od brane su poplavljena.

Međutim, vanredna situacija ugrožava snabdevanje vodom u regionu, a Svetska zdravstvena organizacija upozorava da bi se kolera mogla proširiti.

Takođe se predviđa da će biti ozbiljnih dugoročnih posledica po poljoprivredu u jednoj od najplodnijih oblasti u zemlji.

(EURACTIV.rs)