Politika

DONALD TRAMP PONOVO PRED SUDOM: Optužen za ometanje pravde, uništavanje ili falsifikovanje dokumenata, zaveru i laganje

Autor Aleksandra Vrbica

Američke pravne i političke institucije, koje su više puta bile razorene tokom Trampovog burnog mandata, sada bi se mogle suočiti sa najvećim testom od strane bivšeg predsednika koji je dva puta impičovan i pokušao da pokrade izbore.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Donald Tramp, koji je često lagao, nesumnjivo je rekao istinu kada je saopštio da je četvrtak bio „mračan dan" za Ameriku.

Objava bivšeg predsednika na društvenim mrežama tačno je opisao veličinu njegove optužnice zbog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima - iako je potpuno ignorisana bilo kakva lična krivica u ovom slučaju.

Ali, prva optužnica protiv bivšeg predsednika od strane savezne velike porote gurnula je zemlju u opasan istorijski trenutak, u vreme kada je već potpuno podeljena po pitanju politike.

Američke pravne i političke institucije, koje su više puta bile razorene tokom Trampovog burnog mandata, sada bi se mogle suočiti sa najvećim testom od strane bivšeg predsednika koji je dva puta impičovan, pokušao da pokrade izbore i koji se već suočava sa suđenjem sledećeg marta.

Ako to nije bilo dovoljno ozbiljno, ove federalne optužbe - u vezi sa poverljivim dokumentima koje je Tramp odneo u svoje odmaralište u Mar-a-Lagu - dešavaju se u trenutku kada je Tramp glavni republikanski kandidat za izbore 2024. godine.
Ali Ministarstvo pravde tvrdi da jednostavno sledi dokaze i dokazuje da niko, čak ni bivši predsednici, nisu iznad zakona.

Jednostavno rečeno, Trampu će suditi Ministarstvo pravde njegovog naslednika. U još jednom velikom zaokretu, taj naslednik - predsednik Džo Bajden - mogao bi da se suoči sa optuženim na predstojećim opštim izborima 2024, u scenariju koji bi Tramp mogao da iskoristi za tvrdnje da je žrtva ispolitizovane pravde. Trampove pristalice već mislile da nevidljivi establišment „duboke države" želi da uhvati njihovog heroja. Sad će biti još gore.

Tramp, koji je mesecima pripremao teren za moguću federalnu optužnicu i koji je bio izuzetno uspešan u ubeđivanju svojih pristalica da svako preispitivanje njegovog života, političkih odluka ili poslovnih afera doprinosi politizaciji, nije gubio vreme.

„Ja sam nevin čovek. Nisam uradio ništa loše", rekao je bivši predsednik na snimku koji pokazuje da je spremanna sve kako bi se očistilo njegovo ime.

„To se zove mešanje u izbore. Oni pokušavaju da unište vašu reputaciju kako bi pobedili na izborima. To je jednako loše kao i bilo koje druge stvari koje su rađene u poslednjih nekoliko godina", rekao je Tramp, koji bi u utorak trebalo da se pojavi pred sudom u Majamiju.

Zašto bi nova optužnica mogla biti ozbiljnija od prve

Ovo nije bio prvi put da je Tramp optužen. On je već postao prvi bivši predsednik koji je optužen za krivično delo od strane velike porote na Menhetnu, i suočava se sa više od 30 tačaka optužnice u vezi sa slučajem isplaćivanja novca glumici filmova za odrasle Stormi Danijels 2016. godine. Predmet bi trebalo da se pojavi pred sudom sledećeg marta, a Tramp se izjasnio da nije kriv.

Izvor: EPA-EFE/KAMIL ZIHNIOGLU

Ali optužnica specijalnog tužioca u slučaju koji se tiče poverljivih dokumenata je daleko teža afera i politički je osetljivija, jer dolazi od Bajdenovog Ministarstva pravde.

Tramp se suočava sa optužbom po Zakonu o špijunaži, rekao je u četvrtak njegov advokat Džim Trasti za CNN, kao i sa optužbama za ometanje pravde, uništavanje ili falsifikovanje zapisa, zaveru i lažne izjave.

Iako sve tačne optužbe protiv Trampa nisu odmah bile jasne, potencijalni prekršaji pogađaju srž nekih od najdiskretnijih dužnosti predsedništva - uključujući zaštitu najbitnijih tajni zemlje. A svaka tvrdnja o opstrukciji uključuje još jednu fundamentalnu ulogu poverenja javnosti koje je Tramp imao i kome teži u tekućoj kampanji - obavezu predsednika da poštuje zakone.

Sadašnji scenario će testirati da li SAD ostaje nacija zakona. Ako postoje dokazi da je Tramp zaista počinio navodna kršenja krivičnog zakona, odluka da se ne optuži urušila bi princip da su svi jednaki pred zakonom. Ali neki će se zapitati da li je optužnica zaista u nacionalnom interesu s obzirom na reakciju na demokratske i pravosudne institucije od strane bivšeg predsednika.

Vesti od četvrtka uveče izazvale su čvrst otpor nekih republikanaca željnih da dokažu svoju lojalnost Trampu.

„Danas je zaista mračan dan za Sjedinjene Američke Države", rekao je u tvitu predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti. „Ja i svaki Amerikanac koji veruje u vladavinu prava stojimo uz predsednika Trampa protiv ove teške nepravde."

Njujorška republikanska poslanica Eliz Stefanik, članica rukovodstva Predstavničkog doma, ponovila je Trampov politički argument, tvitujući: „Radikalna krajnja levica neće stati ni pred čim da bi se umešala u izbore 2024. kako bi podržala katastrofalno predsedništvo i očajničku kampanju Džoa Bajdena."

A senator Džoš Houli iz Misurija je tvitovao: „Ako ljudi na vlasti mogu po svojoj volji da zatvaraju svoje političke protivnike, mi nemamo republiku." Njegovi komentari ignorišu činjenicu da bivši predsednik ima pravo da se brani pred sudom.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Dok autsajderi ne mogu da znaju pun obim istrage specijalnog tužioca Džeka Smita, izveštaji poslednjih dana sugerišu da se agresivna istraga bliži kraju:

- CNN je krajem maja izvestio da su tužioci pribavili audio snimak na kojem Tramp priznaje da drži poverljivi dokument Pentagona o potencijalnom napadu na Iran. To je potkopalo njegove argumente da je skinuo oznaku tajnost sa svega što je uzeo iz Bele kuće.

„To poništava mnoge delove odbrane koje je pokrenuo u poslednjih nekoliko meseci", rekao je bivši zamenik direktora FBI-a Endru Mekejb o snimku za CNN. "Time se nedvosmisleno utvrđuje ne samo da je uzeo poverljive podatke, jer to priznaje, već i da je znao da su to poverljivi podaci. On takođe priznaje i da je znao da je to još uvek poverljivo, i da je znao da je bio ograničen u tome kako je mogao da rukuje njima ili da ih distribuira."

- CNN je ove nedelje ekskluzivno izvestio da je zaposleni radnik u Mar-a-Lagu isušio bazen odmarališta prošlog oktobra i na kraju poplavio prostoriju u kojoj su se čuvali kompjuterski serveri koji sadrže snimke nadzornih kamera. Incident se dogodio otprilike dva meseca nakon što je FBI izvukao stotine poverljivih dokumenata iz rezidencije i pošto su tužioci koji su istraživali moguću opstrukciju dobili snimke da bi pratili kako se dokumenti Bele kuće premeštaju po letovalištu. Nejasno je da li je prostorija poplavljena namerno ili greškom, ali se incident dogodio usred niza događaja koje su savezni tužioci smatrali sumnjivim.

Izvor: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

- Sada je poznato da je specijalni tužilac koristio dve velike porote, jednu u Vašingtonu, a drugu u Majamiju, što bi moglo značiti da Smit istražuje da li da pokrene deo ili ceo krivični slučaj pred federalnim sudom Floride, umesto u glavnom gradu.

- U drugom otkriću koje je pojačalo misteriju oko slučaja i možda produbilo Trampovo potencijalno razotkrivanje, Njujork tajms je ove nedelje prvi put objavio da je Mark Medouz, bivši šef osoblja Bele kuće, svedočio pred velikom porotom koja ga je pitala o Trampovom postupanju u vezi sa poverljivim dokumentima i o pokušajima da se ponište izbori 2020. - što Smit takođe istražuje.

- U četvrtak, Zakari Koen sa CNN-a otkrio je da su specijalni tužioci ranije ove godine intervjuisali ključnog bivšeg zvaničnika Bele kuće koji je radio i u Trampovoj i u Obaminoj administraciji. Zvaničnik je rekao da je tužiocima izjavio da je Tramp znao pravilan proces za uklanjanje oznake poverljivosti sa dokumenata i da je Tramp postupao u vezi sa tim procesom dok je bio na funkciji. Ova informacija bi mogla da potkopa Trampove tvrdnje da je mislio da bi jednostavno mogao da skine oznaku tajnosti sa materijala iz čistog hira, a takođe i da postavi pitanje njegove namere - što je važno u krivičnom predmetu.

Uz suđenje za slučaj Menhetn, koje je zakazano za mart, očekuje se da će Tramp do kraja leta saznati da li će on ili njegovi podređeni biti optuženi u odvojenom slučaju u Džordžiji u vezi sa njegovim pokušajem da poništi Bajdenovu pobedu tamo 2020. godine.

(EURACTIV.rs)