Politika

NEMA NAZNAKA DA ĆE KURTI ISPUNITI ZAHTEVE: Postavlja uslove i optužuje Beograd, ali i međunarodne izaslanike

Autor Milena Antonijević

Za sada nema naznaka da će Priština isputniti zahteve međunarodne zajednice, a Kurti je međunarodne izaslanike Lajčaka i Eskobara, u poslednjim izjavama optužio da su u Prištinu došli sa zahtevima Beograda.

epa10367166 Kosovo Prime Minister Albin Kurti (L) addresses a joint press conference in Prague, Czech Republic, 15 December 2022. Kosovo’s Prime Minister Kurti submited membership application to join the European Union to the Czech Presidency of EU. Kosovo’s President Vjosa Osmani, Prime Minister Albin Kurti, and Parliament Speaker Glauk Konjufca signed the application for EU membership on 14 December 2022. EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER
Izvor: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Premijer privremenih prištinskih institucija će insistirati na prisustvu specijlnih snaga policije na severu KIM sve dok "srpske kriminalne grupe" ne napuste KiM ili se "ne suoče sa pravdom". Po pitanju zahteva za održavanje vanrednih izbora, Kurti ostaje pri stavu da je prethodno neophodno uspostaviti pravni okvir, piše RTS.

Takođe, u Prištini još uvek nema odgovora oko formiranja ZSO. Kurti je juče u Skupštini, pozvao opoziciju da se prvo dogovore o principima, pa da onda krenu u pisanje nacrta Statuta Zajednice.

Takođe je zahtevao sprovođenje poslednjeg sporazuma iz Brisela i ohridskog sporazuma.
Albanski premijer, Edi Rama, bez konsultacija sa Prištinom i Beogradom, podneo je svoj predlog nacrta Statuta.

Albanci oprečno reaguju na predlog Edija Rame. Iz vladajućeg Samoopredeljenja kažu da nisu videli nacrt premijera Albanije, Opoziciona Demokratska partija smatra da ga treba podržati, a Demokratski savez da je samo vlada u Prištini nadležna za takve predloge.

Aljbinu Kurtiju i njegovim saradnicima  prete moguće sankcije ukoliko izostane saradnja sa međunarodnom zajednicom. Među njima je i zamrzavanje vizne liberalizacije sa EU koja je predviđena od 1. januara 2024. godine.

Lajčak i Eskobar danas podnose izveštaje svojim nadređenima o razgovorima koje su vodili sa srpskim i kosovskim zvaničnicima.

(EURACTIV.rs)