Politika

EU POKRENULA TUŽBU PROTIV POLJSKE ZBOG TELA KOJE ISPITUJE RUSKI UTICAJ: Smatra se da je usmereno na opoziciju

Autor Milena Antonijević

Evropska komisija je pokrenula sudski postupak protiv Poljske zbog njenog stvaranja kontroverznog tela koje ispituje „ruski uticaj“ za koji se smatra da je usmeren na opoziciju.

epa10381440 The European Commission headquarters Berlaymont building in Brussels, Belgium, 29 December 2022. The EU Health Security Committee will meet on 29 December as China reopens its borders for travelers in the middle of a local COVID-19 crisis. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: EPA/OLIVIER HOSLET

Najava postupka za kršenje je usledila uprkos tome što je poljski predsednik Andžej Duda prošle nedelje rekao da će predložiti izmene zakona o komisiji nakon kritika izvršne vlasti EU i Sjedinjenih Država.

Potpredsednik Komisije, Valdis Dombrovskis, rekao je da se komisija „složila da pokrene proceduru za kršenje prava slanjem zvaničnog obaveštenja" Varšavi.

Poljska, sused i verni saveznik Ukrajine, koja se bori protiv ruske invazije, osnovala je komitet sa navedenim ciljem da istraži građane koji su možda podlegli ruskom uticaju.

Prema zakonu, koji je Duda potpisao prošle nedelje, oni koji budu proglašeni krivima mogli bi da dobiju 10 godina zabrane obavljanja javnih funkcija u vezi sa javnim finansijama i poverljivim informacijama.

Kritičari, međutim, tvrde da bi ta mera, koju su vladajući konzervativci uveli samo nekoliko meseci pre parlamentarnih izbora, bila iskorišćena za ciljanje opozicionog lidera Donalda Tuska.

Njegova stranka je čak otišla toliko daleko da ga je nazvala „Lek Tusk" ili Tusk zakon, zbog njegovog sumnjivog cilja.

EU ima "posebnu zabrinutost"

Evropska unija je u utorak saopštila da ima "posebnu zabrinutost" zbog komiteta, dok su Sjedinjene Države rekle da bi se zakon "mogao koristiti za blokiranje kandidature opozicionih političara bez odgovarajućeg postupka".

(EURACTIV.rs)