Politika

VLJOSA OSMANI PRIHVATA IZBORE NA SEVERU KOSOVA: Beograd da se ne meša

Autor Milena Antonijević

Vljosa Osmani, predsednica tzv. Kosova, smatra da bi peticija koju bi potpisalo 20 odsto birača, bila najdemokratskiji način da se iniciraju novi izbori u opštinama na severu KIM.

Izvor: EPA-EFE/DUMITRU DORU

U izjavi koju je dala Rojtersu, predsednica tzv Kosova kaže da bi se na taj način obezbedilo učešće Srba jer bi početni zahtev došao od njih.

Ona je pojasnila da bi smena gradonačelnika putem peticije birača bila neka vrsta referenduma koji bi otvorio put za održavanje izbora za nove gradonačelnike.

Osmani smatra da bi ceo proces mogao da se završi u roku od nekoliko meseci.

Kosovu će prethodno biti potrebna uverenja međunarodne zajednice da se Beograd u izbore neće mešati”, kazala je ona i dodala da želi da mirovne snage NATO ostanu dok Kosovo ne bude primljeno u alijansu.

Osmani je, komentarišući za Rojters prošlonedeljni sastanak sa srpskim predsednikom u Moldaviji, rekla da je Vučić pokušao da napravi dramu, bez ideje koje bi doprinele miru i stabilnosti.

„Vučić je na većini sastanaka pravi kralj drame. Voli da se pretvara da čini velike ustupke, da je prevelik pritisak na njega, da je u opasnosti i sve to", zaključila je Osmani.

(EURACTIV.rs)