Politika

FORMIRANJE ZSO PRAVNI ZAHTEV ZA PRIŠTINU: Odustajanje od obaveza sporazuma je okretanje leđa EU, podseća Eskobar

Autor Milena Antonijević

Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, rekao je na konferenciji za novinare da je formiranje Zajednice srpskih opština pravni zahtev za prištinsku vladu. Novi izbori na severu KiM ne bi trebalo da čekaju jul.

Izvor: Instagram/buducnostsrbijeav

U razgovoru sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, Eskobar je rekao da bi okretanje leđa sporazumu značilo okretanje leđa Evropi.

"To je u Briselskom sporazumu, u zaključcima Evropskog saveta, u okviru Ohridskog dogovora. To nije sporazum između Kurtija i Srbije, već Kosova i Srbije. Ako Kosovo želi u proces evroatlantskih integracija, mora to da ispuni. Pitanje je da li će se ostvariti sada ili u okviru neke buduće vlade", rekao je Eskobar.

Kako je istakao, Ohridski dogovor je sveobuhvatan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Tu se jasno navode odgovornosti obe strane. Može se uraditi sve brzo, uključujući i formiranje ZSO. Možemo imati sve, većinu elemenata", poručio je Eskobar.

On smatra da je najveći izazov za Srbiju da ubedi Srbe na KiM da se vrate u institucije.
“To je nešto gde smo usklađeni sa Srbijom. Moramo da se postaramo da Srbi koji učestvuju na izborima i vrate se u institucije, budu dobrodošli", pojasnio je Eskobar.

Specijalni izaslanik SAD je rekao i to da Rusija ima koristi od podela u Evropi.

"Smatram da Rusija nije zainteresovana da dođe do proširenja EU, da koristi krizu u regionu kao nešto čime će dokazati da Zapad ne uspeva. Istina je da je problem na Kosovu postojao i pre Ukrajine, ali mislim da ovo sada nije posledica uticaja Rusije", dodao je Eskobar.

Naveo je da je u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem jasno naznačio da bi okretanje leđa sporazumu značilo okretanje leđa Evropi, uz sve posledice u smislu neuspeha daljih integracija i bliže saradnje sa Evropom, što je, kako je istakao, ozbiljna posledica sama po sebi.

Medijima je rekao i to da je srpski predsednik rekao da će učiniti sve da iskoristi svoj uticaj da Srbi ponovo učestvuju na izborima na severu KiM.

''Prvenstveno moramo odmah smiriti tenzije, a to znači da se nadamo da gradonačelnici neće pokušati da koriste te zgrade opština i da će se kosovska policija povući iz zgrada, ali i da srpski demonstranti napuste te lokacije. A ako bude novih izbora, i kada dođe do novih izbora, Srbi bi trebalo da na njima učestvuju bez ikakvih preduslova'', rekao je Eskobar.

Eskobar očekuje da dijalog između Miroslava Lajčaka i vlade u Prištini bude nastavljen i nakon što on ode iz Srbije.

''Nadam se da će oni prepoznati da ima posledica, a to je da okretanje leđa evopskom predlogu znači okretanje leđa EU, a tu je i Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Mi, kao njihovi prijatelji, ohrabrujemo ih da se usklade sa nama i da se dođe do regionalne stabilnosti'', podvukao je Eskobar.

Dodao je da ''ako Priština ne želi partnerstvo, da će se onda udaljiti od saveza sa NATO, što je samo po sebi velika posledica''.

Eskobar nije hteo da priča o krajnjim rokovima koje SAD i EU traže od Prištine.

"Nisam Kurtiju dao nikakav krajnji rok, ono što sam tražio u Prištini, pitao sam koji su naredni koraci. Miroslav Lajčak i ja smo rekli da nakon ove posete moramo da podnesemo izveštaje. Bela kuća od mene traži da u petak dam najnovije informacije o tome šta se dešava, a i on mora da izvesti Žozepa Borelja.  To je naredni korak za mene, nije krajnji rok. Na osnovu narednog izveštaja, donećemo neke odluke o budućnosti", pojasnio je Eskobar.

Prema njegovim rečima, SAD su posvećene rešavanju pitanja Srbije i Kosova na način koji odgovara svima.

"Ne smemo da zaboravimo da Balkan može da bude najbrže rastući deo Evrope, najdinamičniji deo Evrope, koji pruža doprinos regionalnoj bezbednosti", zaključio je Eskobar.

(EURACTIV.rs)