Politika

SLOVENIJA OD SLEDEĆE GODINE U SAVETU BEZBEDNOSTI UN: Dvogodišnji mandat dobili i Alžir, Gvajana i Sijera Leone

Autor Milena Antonijević

Generalna skupština UN izabrala je u utorak (6. juna) Alžir, Gvajanu, Sijera Leone, Sloveniju i Južnu Koreju u Savet bezbednosti UN na dvogodišnji mandat počev od 1. januara 2024, dok je Belorusiji, ruskom savezniku, odbijeno mesto.

Izvor: YouTube/Guardian news

Alžir, Gvajana, Sijera Leone i Južna Koreja su se bez protivljenja kandidovali za mesto u 15-članom telu koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti. U takmičarskoj trci Slovenija je pobedila Belorusiju. Pet izabranih nacija zameniće Albaniju, Brazil, Gabon, Ganu i Ujedinjene Arapske Emirate.

Savet bezbednosti je jedino telo UN koje može da donosi pravno obavezujuće odluke kao što su uvođenje sankcija i odobravanje upotrebe sile. Ima pet stalnih članica sa pravom veta: Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiju i Sjedinjene Države.

Da bi se osigurala geografska zastupljenost, mesta se dodeljuju regionalnim grupama. Međutim, čak i ako se zemlje kandiduju bez protivljenja u svojoj grupi, oni i dalje moraju da dobiju podršku više od dve trećine Generalne skupštine.

Gvajana je dobila 191 glas, Sijera Leone 188, Alžir 184 glasa, Južna Koreja 180.

Slovenija je osvojila je 153 glasa i tako pobedila Belorusiju, koja je dobila 38 glasova.

Belorusija je bila kandidat bez protivljenja od 2007. za mesto u istočnoj Evropi 2024/25.

Slovenija je ušla u trku u decembru 2021. nakon brutalnog gušenja protesta od strane vlasti u Belorusiji posle predsedničkih izbora 2020. godine.

Rusija je od tada koristila teritoriju Belorusije kao lansirnu platformu za svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.godine.

„Rusi su uvek tvrdili da mnoge države podržavaju Ukrajinu javno u UN, ali saosećaju sa Rusijom privatno. Ali ovo tajno glasanje uopšte ne podržava tu tvrdnju", rekao je direktor Međunarodne krizne grupe UN, Ričard Gauen.

Rusija je napredovala prošlog meseca sa planom za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji. To je prvo Kremljovo raspoređivanje takvog oružja van Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991.godine.

(EURACTIV.rs)