Politika

VUČIĆ SA LAJČAKOM I ESKOBAROM: Poručio sam da je vreme da Priština ispuni svoje obaveze

Autor Milena Antonijević

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se večeras sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, u vili "Mir" u Beogradu.

Izvor: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je na svom Instagram nalogu objavio da želi da veruje da deo međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na Prištinu, ima i mehanizme koji mogu da dovedu do konačne realizacije obaveza koje je Priština prihvatila i potpisala pre više od jedne decenije.

"Poručio sam da je vreme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a pre svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom", napisao je Vučić u objavi na Instagram nalogu.

Vučić je u objavi istakao da je Srbija od prvog dana bila konstruktivan, dosledan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti celog regiona.

Sastanku su prisustvovali i šef delegacije EU u Srbiji,  Emanuele Žiofre, kao i ambasador SAD u Beogradu, Kristofer Hil.

Lajčak i Eskobar su u Beograd doputovali iz Prištine gde su sinoć o situaciji na severu KIM razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija, Aljbinom Kurtijem.

Obojica su tokom dana poručila da su zabrinuti zbog situacije na severu Kosova i Metohije.

Lajčak je podvukao i da su Prištini izneta tri zahteva - deeskajlacija situacije na severu KiM, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu. Kako je rekao, sa Kurtijem nije postignut dogovor o održavanju izbora na severu KIM. 

Eskobar je kazao da Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve EU i SAD.

Od srpske strane se očekuje da Srbi sa severa KIM učestvuju na izborima. Za učešće na eventualnim vanrednim izborima, Srbi traže potpuno povlačenje specijalnih jedinica sa severa i formiranje Zajednice srpskih opština.

(EURACTIV.rs)