Politika

RUSIJA TVRDI DA JE POČELA UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA: Kijev poriče te navode

Autor Aleksandra Vrbica

Tvrdnje Moskve o ukrajinskom napadu u Donjecku nisu nezavisno proverene, a u ponedeljak je ukrajinska vojska saopštila da nema informacija o velikom napadu u tomregionu.

Izvor: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je osujetilo veliki ukrajinski napad na Donjeck, što je najnoviji znak da je možda počela šira kontraofanziva. Na snimku bitke, kako Rusija navodi, vide se vojna vozila na polju, koja su pod jakom vatrom. Rusija tvrdi da je ubila 300 vojnika i uništila 16 tenkova.

Međutim, tvrdnje Moskve nisu nezavisno proverene. A u ponedeljak je ukrajinska vojska saopštila da nema informacija o velikom napadu u regionu.

„Nemamo takve informacije i ne komentarišemo bilo kakvu vrstu lažiranja", rekao je portparol ukrajinske vojske Rojtersu.

Dugo se čekala velika ukrajinska kontraofanziva, ali je Kijev već rekao da neće unapred upozoriti na njen početak. Međutim, s obzirom da Ukrajina tvrdi da je ostvarila pobede na drugim mestima na liniji fronta, došlo je do značajnog povećanja vojne aktivnosti.

Izvor: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Najnoviji izveštaji se stoga smatraju novim znakom da je očekivani ukrajinski pritisak možda počeo. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina u nedelju pokrenula „ofanzivu velikih razmera" u regionu Donjecka koristeći šest mehanizovanih i dva tenkovska bataljona.

Tvrdi se da su Ukrajinci pokušali da probiju rusku odbranu u onome što je Kijev video kao najranjiviji deo linije fronta - ali da „nije ostvario svoje zadatke, nije imao uspeha".

Ako su snimci oklopnih vozila koja se nalaze pod jakom vatrom autentični, onda to odražava jak otpor sa kojim će se ukrajinske snage suočiti dok pokušavaju da oslobode teritorije. A ako nije ono što se čini, to je ipak pokušaj Moskve da preuzme kontrolu nad narativom.

Došlo je do značajnog povećanja broja ukrajinskih poruka o tome kada i kako bi njihova kontraofanziva mogla da se oblikuje. Ukrajina je mesecima planirala takav potez. Ali želela je što je moguće više vremena za obuku trupa i dobijanje vojne opreme od zapadnih saveznika.

Zvaničnici u Kijevu su upozorili na javne spekulacije o ofanzivi, rekavši da bi to moglo pomoći neprijatelju.

„Planovi vole tišinu. Neće biti najave početka", navelo je ministarstvo odbrane u video snimku objavljenom u Telegramu u nedelju. Na snimku su prikazane maskirane i dobro naoružane trupe koje drže prste na usnama.

Ukrajini će biti potrebno vreme da ostvari svoj cilj da oslobodi teritoriju koju je Rusija zauzela još pre devet godina. A Moskva je imala vremena da se pripremi. To znači da ako Ukrajina bude sposobna da izvede kontraofanzivu, to će potrajati.

Mnogo toga je na kocki jer vlada u Kijevu treba da pokaže narodu Ukrajine - i zapadnim saveznicima - da može da probije ruske linije i povrati deo svoje suverene teritorije.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski rekao je da se trupe „kreću napred" ka Bahmutu i da su uništile rusku poziciju u blizini grada.

Izvor: EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO

Na drugom mestu, borci koji se protive vladi u Moskvi kažu da su zarobili neke ruske vojnike u Belgorodu, blizu granice sa Ukrajinom. Tvrdnju je iznela Legija slobode Rusije (FRL), koja je to saopštenje opisala kao zajedničku izjavu sa Ruskim dobrovoljačkim korpusom (RDK).

Obe grupe žele da svrgnu predsednika Vladimira Putina i protive se potpunoj invaziji na Ukrajinu koju je pokrenuo u februaru prošle godine.

Guverner Belgoroda, Vjačeslav Gladkov, odgovorio je da je pristao da se sastane sa otmičarima muškaraca ako su vojnici još živi. Ali borci su kasnije rekli da guverner „nije smogao hrabrosti" da ih dočeka i da će svoje zarobljenike predati Ukrajini.

Izvor: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV

Rusija je okrivila Ukrajinu za nedavne napade na njenim pograničnim teritorijama, ali Kijev poriče da je direktno umešan.

Vlasti u Belgorodu saopštile su da je elektrana zapaljena nakon napada dronom u ponedeljak ujutro. A u ruskoj oblasti Kaluga - koja se graniči sa južnim okruzima oko Moskve - guverner Vladislav Šapša rekao je da su dva drona pala na glavni put, ali nije došlo do eksplozije i da je oblast sada ograđena.

Nema nezavisne potvrde ni o jednom napadu, ali Moskva kaže da je oblast Belgoroda redovna meta napada dronovima iz Ukrajine.

(EURACTIV.rs)