Politika

EU IMA NOVI PLAN ZA ZAPADNI BALKAN: Polako otvara vrata državama regiona, ali i dalje ne govori o datumima

Autor Milena Antonijević

Evropska komisija najavljuje integraciju Zapadnog Balkana u pojedine segmente jedinstvenog tržišta EU i povećanje pretpristupne pomoći, a od zemalja regiona traži da ubrzaju reforme.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Evropska unija skrojila je novi pristup zemljama Zapadnog Balkana koji bi državama regiona trebao omogućiti da osete koristi članstva u Uniji i pre nego što postanu njene članice.

Najavila je prošle nedelje u Bratislavi, na forumu o sigurnosti GLOBSEC, predsednica Evropske komisije, Ursula von der Lejen.

Više novca iz pretpristupnih fondova

Prema novom planu Brisela, zemlje Zapadnog Balkana trebale bi se približiti jedinstvenom evropskom tržištu u područjima poput digitalne trgovine, kibernetičke sigurnosti i pojednostavljivanja trgovine i plaćanja.

Evropska komisija je već najavila i postepeno ukidanje rominga u mobilnoj telefoniji između EU i Zapadnog Balkana.

Nadalje, zemljama regiona, na raspolaganju bi trebalo biti više novca u pretpristupnim fondovima.

Uslov Brisela

Međutim, batina uvek ima dva kraja, a ona je u ovom slučaju insistiranje Brisela da zemlje Zapadnog Balkana ubrzaju reforme. Konkretno, od vladajućih elita u zemljama Zapadnog Balkana očekuje se da izgrade nezavisno i efikasno pravosuđe, uspostave transparentan sistem javnih nabavki i ojačaju borbu protiv korupcije, stoji u saopštenju Evropske komisije.

Posebna tačka novog plana EU za Zapadni Balkan tiče se "jačanja regionalne ekonomske integracije", kako bi se otključali zarobljeni ekonomski potencijali regiona i privukli strani investitori. Ovu tačku je teško svrstati pod priču o dva kraja batine, iz jednostavnog razloga što na Zapadnom Balkanu već postoji nekoliko regionalnih ekonomskih inicijativa s ciljem produbljivanja integracije među zemljama regiona.

(EURACTIV.rs)