Politika

NEMA PAUZE ZA ZELENI DOGOVOR: Potpredsednik Evropske komisije ističe da nema vremena za gubljenje

Autor Milena Antonijević

Potpredsednik Evropske komisije, Frans Timermans, protivi se bilo kakvom „pauziranju“ zelene tranzicije, na koje je u prikrivenoj poruci pozivao Emanuel Makron zalažući se za „prekid evropskih propisa“ o ograničenjima životne sredine.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Francuski predsednik je prošlog meseca rekao da je pauza neophodna da bi se pomoglo industriji da probavi standarde Evropskog zelenog dogovora, usvojenog 2019. godine.

„Mi sprovodimo ono što smo odlučili, ali moramo prestati da dolivamo ulje na vatru", rekao je Makron u govoru 11. maja.

„Rizik je da budemo najbolji u pogledu regulative i najgori u pogledu finansiranja", dodao je on.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru tada je stao na Makronovu stranu, tvrdeći da kompanije ne bi trebalo da budu „preopterećene" ekološkim standardima.

Evropska komisija je, u međuvremenu, ćutala po tom pitanju.

Međutim, Timermans, koji za Komisiju predvodi borbu protiv klimatskih promena, jasno je rekao u petak na konferenciji u Institutu Žak Delors da nema vremena za gubljenje, jer se svet suočava sa „rizikom od ekocida koji predstavlja pretnju za opstanak čovečanstva".

Postaje neophodno „ponovo podesiti naše institucije" kako bismo se izborili sa ovom novom hitnom situacijom, rekao je on na konferenciji.

Kao takvi, „nemamo luksuz da čekamo, nemamo vremena da budemo paralizovani" u borbi protiv klimatskih promena, suptilno se pozivajući na Makronove prethodne primedbe.

Svaki pokušaj da se manipuliše debatom o klimatskim promenama samo raspiruje plamen „kulturnih ratova" unutar EU, rekao je komesar, naglašavajući opasnost od „zatvaranja očiju pred naučnom realnošću".

Umesto toga, pozvao je Evropljane da razmišljaju o „dobrim precima".

„Čak iako moram da uložim napor koji me košta mnogo da ograničim globalno zagrevanje, znam da će me moja deca i unuci smatrati dobrim pretkom".

Zakon o obnovi prirode

Timermans je takođe protestvovao protiv trenutnog zastoja u Evropskom parlamentu u vezi sa Zakonom o obnovi prirode, koji bi trebalo da bude na glasanju u Komitetu za životnu sredinu 15. juna.

„Ne možemo sačuvati klimu bez očuvanja prirode", rekao je on, dodajući da „ako prirodi ne damo vremena da se regeneriše, Zeleni dogovor će propasti".

Predlog ima za cilj da se uhvati u koštac sa brzim opadanjem broja vrsta i zdravlja evropskih ekosistema, negovanjem zdravih staništa koja mogu da podrže održivu poljoprivredu, skladište CO2 i umanje uticaj ekstremnih vremenskih prilika poput poplava.

Poslanici desničarske Evropske narodne partije (EPP) napustili su pregovore na sednici prošle nedelje, tvrdeći da je procena uticaja na bezbednost hrane, smanjeno poljoprivredno zemljište i uvođenje obnovljive energije nepotpuna.

(EURACTIV.rs)