Politika

EURACTIV ANALIZA: Šta znače američke sankcije Prištini?

Autor Tamara Milošević Grbić

O odluci SAD da uvede mere koje posledično pogađaju privremene prištinske institucije za EURACTIV je analizirao Dimitrije Milić, programski direktor Novog trećeg puta.

Izvor: Youtube/MES TRAVEL & THINGS/Screenshot

Nakon što su privremene prištinske institucije odbile pozive Vašingtona da smiri, deeskalira situaciju na severu Kosova i Metohije usledile su prve posledice. Američki amabsador u Prištini, Džefri Hovenijer rekao je da je otkazano učešće Kosova u vežbi "Defender Evropa2023", a takođe SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi, i kao treće obustavljaju svaku vrstu pomoći za nova priznanja i članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Kako će se odluke Amerike odraziti na Kosovo za EURACTIV je analizirao Dimitrije Milić, programski direktor organizacije Novi treći put.

"Američka politika prema Kosovu je trenutno jasna. Bazirana je na podršci državnosti Kosova ali i davanju jakih garancija za status i položaj srpske manjine u tom sistemu", rekao je Milić za EURACTIV.

Na taj način Vašington vidi put do konačne stabilizacije prilika na Zapadnom Balkanu, smatra on i dodaje da trenutno protivljenje Aljbina Kurtija u sprovođenju Zajednice srpskih opština predstavlja veliki kamen spoticanja u finalizaciji tog cilja.

"Poslednji paket mera američkih sankcija Kosovu trebalo bi gledati kao upozorenje Kurtiju da će bilo kakva destabilizacija regiona biti sankcionisana. Upad kosovskih snaga u prostorije opština na severu gleda se iz ugla Vašingtona kao vid namernog provociranja srpske zajednice što je bio uzrok eskalacije sukoba", ističe Milić.

On objašnjava da je jasno da SAD ne vide prethodne lokalne izbore kao trajno rešenje, a još manje vide rešenje u rasplamsavanju etničkih sukoba na severu KiM.

"Zapadu ne odgovara bilo kakava destabilizacija u našem regionu, kada postoji rat u Ukrajini, jer bi to podrazumevalo skretanje resursa, vremena i pažnje sa mnogo važnijeg evropskog pitanja", objašnjava Milić.

Programski direktor Novog trećeg puta zaključuje da iz tog razloga ove mere SAD nisu iznenađenje.

(EURACTIV.rs)