Politika

ŠTA EVROPSKI LIBERALI NUDE PRED IZBORE? Ekonomija, klimatske promene i bezbednost u središtu kampanje

Autor Milena Antonijević

Prema navodima vodećih stranačkih zvaničnika, ekonomija, klimatske promene i evropska bezbednost biće u središtu kampanje liberala pred evropske izbore sledećeg juna.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Liberalna partija ALDE okupila se prošlog vikenda u Stokholmu na svom godišnjem kongresu, poslednjem takvom skupu pre evropskih izbora sledećeg juna, i radila na sastavu svoje političke platforme.

„Mi smo zapravo već prošle godine počeli sa anketiranjem građana da saznamo gde su problem i ovo je bila naša polazna tačka", rekla je za EURACTIV Svenja Han, potpredsednica ALDE-a koja je dobila zadatak da pripremi zajednički manifest.

Manifest bi trebalo da bude zvanično završen na predizbornom partijskom kongresu početkom 2024. godine.

„Imaćemo snažan fokus na jačanju ekonomije, a to će svakako imati značajan uticaj na slobodnu trgovinu. To povezujemo i sa borbom protiv klimatskih promena, jer je takođe jasno da ne može biti snažne budućnosti za Evropsku uniju, ako nema bezbednog okruženja", dodala je ona.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio je jedan od liberalnih lidera koji je poslao video poruku delegatima u Stokholmu, a rat i njegov uticaj na EU bili su jedna od glavnih tema na kongresu. Prošlog juna, četiri ukrajinske stranke, uključujući Sluge Naroda Zelenskog i stranku Golos koju predvodi Kira Rudik, sada potpredsednica ALDE, formalno su se pridružile panevropskoj liberalnoj porodici.

„Sukob našeg vremena je autokratija naspram demokratije", rekla je Han, dodajući da njena stranka želi da definiše šta bi, po njenom mišljenju, trebalo da bude uloga EU u ovoj borbi.

U međuvremenu, neka pitanja o kampanji ostaju bez odgovora, a jedno od njih je da li će stranka ALDE održati predizbore za izbor Špicenkandidata za svog kandidata za predsednika Evropske komisije.

Uoči izbora 2019, liberalna porodica je izabrala tim od sedam vodećih kandidata. Međutim, inicijativu, koja je korišćena za izbor Žan-Kloda Junkera za predsednika Komisije 2014. godine, lideri EU su ignorisali nakon izbora 2019. i sve je manje verovatno da će biti faktor 2024. godine.

„Sada je prerano za raspisivanje", rekao je za EURACTIV Han, poslanik u prvom mandatu iz Nemačke Slobodne demokratske partije.

Margret Vestager, potpredsednica izvršne vlasti EU i jedna od sedam liberalnih kandidata u 2019. godini, ponovila je za EURACTIV svoju ambivalentnost u vezi sa procesom Špicenkandidata.

„Mislim da ljudi koji se kandiduju za Evropski parlament treba da se kandiduju za parlament jer žele tu da budu i to ne zato što žele drugi posao", rekla je Vestager.

(EURACTIV.rs)