Politika

EU ZAHTEVA FORMIRANJE ZSO: Kurti pristaje na nove lokalne izbore na severu Kosova i Metohije

Autor Tamara Milošević Grbić

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, obavio je telefonske razgovore sa više američkih senatora kao i zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost SAD u Džonatanom Finerom.

epa10367166 Kosovo Prime Minister Albin Kurti (L) addresses a joint press conference in Prague, Czech Republic, 15 December 2022. Kosovo’s Prime Minister Kurti submited membership application to join the European Union to the Czech Presidency of EU. Kosovo’s President Vjosa Osmani, Prime Minister Albin Kurti, and Parliament Speaker Glauk Konjufca signed the application for EU membership on 14 December 2022. EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER
Izvor: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Kurti je rekao da je obećao da će sarađivati sa SAD na deeskalaciji tenzija na severu zemlje dok ne potvrdi da je otvoren za organizaciju novih izbora, piše Reporteri.net.

„Drago mi je što sam razgovarao sa zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država Džonom Fajnerom. Zahvalio sam mu na pozivu i obećao da ću sarađivati sa SAD na deeskalaciji tenzija“, objavio je Kurti na Tviteru.

Kurti je istakao da će se tenzije smanjiti kada se nasilne akcije pojedinih kako ih je nazvao, "srpskih bandi" prestanu ističući da je to put do novih izbora.

„To zahteva hitan prekid nasilja 'bandi' koje Beograd podržava od bezbednosnih zvaničnika do novih izbora u ovim opštinama“, napisao je Kurti na Tviteru i dodao da je "uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primena Briselskog sporazuma  put ka deeskalaciji inovim izborima". 

Potreba za novim izborima na severu Kosova predočena je na sastancima predsednici takozvanog Kosova, Vjosi Osmani, koja je rekla da je Kosovo spremno da to razmotri kao mogućnost.

Osmani je na sastanku sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom obaveštena da države EU zahtevaju nove izbore u opštinama na severu.

Kako je rekao Borelj, pored ovog zahteva EU traži i povratak Srba u institucije i formiranje ZSO. 

(EURACTIV.rs)