Politika

TEŽAK RAZGOVOR O KOSOVU SA MAKRONOM I ŠOLCOM: Vučić se oglasio nakon sastanaka u Moldaviji

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Vučić se oglasio posle sastanaka u Kišinjevu i kazao da je Beograd uvek spreman za razgovor, ali da ga Priština ne želi.

Izvor: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon niza sastanaka sa evropskim liderima na samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu, da je jedna od glavnih tema, uz Ukrajinu, bilo rešavanje problema Kosova i Metohije, i da razgovor nije bio lak.

"Težak razgovor sa Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom o ponovnoj eskalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji, kao i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije.

Istakao sam neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora, kao i ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga, a ne putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza.

Ponovio sam pozicije naše zemlje i u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosledan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima", napisao je Vučić.

On je ranije kazao da prištinska delegacija nije želela da razgovara i da je Beograd uvek raspoložen za razgovore.

"Osmani je govorila, govorio sam i ja, oni nisu želeli nikakav susret sa srpskom delegacijom i što mislim da nije naišlo na odobravanje bilo koga, mi uvek želimo razgovore i nemam problem da razgovaramo, ali je čini mi se sve jasnije ko je odgovoran za probleme i nasilje na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

"Osmani nije želela da se sastane sa nama i da razgovara. Rekla je - organizujte sastanak na visokom nivou u Briselu, i Kurti će doći i sastaće se sa Vučićem. I to je bilo to", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara na Samitu Evropske političke zajednice u Kišenjevu.

Vučić je kazao i da nije uvek optimističan, ali da je današnji sastanak bio važan i iz drugih razloga za Srbiju.

''Važno je i zbog napretka Srbije na putu ka Evropskoj uniji i makar pokušaju da se reše otvoreni izazovi sa Prištinom. Sastanci sa evropskim liderima će nam u tome pomoći,'' rekao je Vučić.

''Potrebna nam je otvorena diskusija, treba nam bona fide pristup. Verujem da možemo zadržati mir u regionu, ne samo zato što je to važno za nas, već i za druge'', rekao je predsednik.

Jedan razgovor sa Zelenskim ne menja stav Srbije

Vučić je podsetio da je Srbija odluku o sankcijama protiv Rusije donela u martu prošle godine, kao i da takvu odluku ne može da promeni jedan razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

"Imali smo kratak, korektan razgovor, ali odluku o sankcijama donose građani Srbije preko svog rukovodstva. Mi smo svoju odluku doneli u martu 2022. godine i dali svoju poziciju. Nikada ne možete jednim razgovorom da menjate bilo čiju poziciju", rekao je Vučić.

Istakao je da Ukrajina nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, kao i da poštuje teritorijalni integritet Srbije, "baš kao što i Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine".

Vučić je poručio da Srbija ima svoju politiku, da je samostalna i nezavisna zemlja koja poštuje Ukrajinu.

"Zašto bih se nekome pravdao, zbog toga što vodimo svoju politiku, u interesu svoje zemlje? Nastavićemo da vodimo politiku u interesu svoje zemlje", rekao je predsednik.

Predsednik je rekao da, ako ostanu ovakvi uslovi, neće biti potrebno naredno poskupljenje struje koje je dogovoreno sa MMF-om. "To vam sad kažem, pošto mi da budemo budale nećemo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara i istakao da ne želi da drugima stvaramo priliku da privlače više investitora.

Predsednik je naglasio da će Srbija povesti računa da građani budu zadovoljniji, kao i investitori, i da je cilj da i dalje imamo više od 60 odsto privučenih stranih direktnih investicija u regionu, jer to stvara prednost u odnosu na sve druge na Balkanu.

Na pitanje novinara o čemu su razgovarali evropski lideri na okruglom stolu posvećenom energetici u Kišinjevu, da li se Evropa već priprema za narednu zimu, da li je bilo reči o zajedničkim nabavkama energenata po nižim cenama i da li će zemlje Zapadnog Balkana moći da računaju na pomoć, Vučić je rekao da se pričalo o tome i da veruje da će podrške biti, jer je Ursula fon der Lajen bila "otvorena po tom pitanju".

(EURACTIV.rs)