Politika

MAKRON I ŠOLC TRAŽILI NOVE IZBORE NA KOSOVU I METOHIJI: Sastali se sa Vučićem i Osmanijevom, čekaju odluke

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednik Francuske i nemački kancelar pozvali su Prištinu i Beograd da organizuju nove izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc pozvali su Prištinu i Beograd da što pre organizuju nove izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, navodeći da je istovremeno, neophodno razjasniti izborna pravila. Makron je poručio da su zatražili jasne odluke do sledeće nedelje.

Šolc i Makron su ovo izjavili u Kišinjevu, na samitu Evropske političke zajednice.

"Bili smo u mogućnosti da, sa kancelarom Šolcom, nastavimo sa radom koji smo započeli prošli put uprkos događajima koji su se desili na severnom Kosovu poslednjih dana", rekao je Makron, a prenosi RTS.

Istakao je da su se sastali odvojeno sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega je održan zajednički sastanak kojem su prisustvovale sve četiri strane.

"Zatražili smo jasne odluke do sledeće nedelje", poručio je predsednik Francuske.

Osmani je, nekoliko trenutaka kasnije, navela da je Priština sprema za održavanje novih izbora ukoliko budu raspisani u skladu sa zakonom.

Izjava lidera Francuske i Nemačke usledila je dan pošto je britanski Gardijan, pozivajući se na neimenovane izvore, najavio da Priština razmatra raspisivanje novih izbora na severu KiM.

(EURACTIV.rs)