Politika

USKORO SASTANAK VUČIĆA, MAKRONA I ŠOLCA: Ključna tema dešavanja na severu Kosova

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro će se sastati u Kišinjevu u Moldaviji, sa predsednikom Francuske Emanujelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Izvor: EPA-EFE/JOHANNES SIMON

Ključna tema trojnog sastanka Vučić, Makron i Šolc biće junskog incidenti na Kosovu poslednjih dana, kada su povređene desetine civila i vojnika KFOR-a, tokom pokušaja novoizabranih albanskih gradonačelnika da uđu u opštinske zgrade u mestima u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

Biće ovo treći sastanak u tom sastavu za proteklih nekoliko meseci, prvi se odigrao u oktobru u Pragu, drugi u Minhenu i danas u Kišinjevu.

Tokom samita ranije danas Vučić i Makron su se susreli a predsednik Srbije napisao je na svom Instagramu da se zahvaljuje Makronu na podršci koju je pružio Srbiji povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji. 

"Izrazio sam zabrinutost zbog najnovije eskalacije nasilja na KiM,a sa perdsednikom Francuske Makronom razgovarao sam o daljim koracima u cilju održanja mira i stabilnosti u regionu", stoji u objavi predsednika Srbije.

(EURACTIV.rs)