Politika

BLINKEN PODRŽAO EVROINTEGRACIJE I SRBIJE I KOSOVA: Zatražio da obe strane preduzmu korake za deeskalaciju sukoba

Autor Tamara Milošević Grbić

Američki državni sekretar Antoni Blinken zatražio je od Srbije i Kosova da odmah preduzmu korake za poboljšanje situacije na severu, upozoravajući da dovode nasiljem dovode u opsanost težnje ka evropskim integracijama.

epa10666297 United States Secretary of State Antony J. Blinken speaks to the press upon arrival at Oslo City Hall during NATO's informal meeting of foreign ministers in Oslo, Norway, 01 June 2023. EPA-EFE/Hanna Johre NORWAY OUT
Izvor: EPA-EFE/Hanna Johre

Blinken je pozvao vlade Kosova i Srbije da obnove napore za sprovođenje sporazuma o normalizaciji koje vodi Evropska unija, prenosi AFP.

Mnogi saveznici izražavaju zabrinutost zbog porasta tenzija na severu Kosova i najoštrije osuđuju nedavne napade na Kfor, naše italijanske i mađarske kolege koje su povređene u tom napadu. Pozivamo Vladu Kosova i Srbije da preduzmu hitne korake za deeskalaciju situacije i obnove napore za sprovođenje sporazuma o normalizaciji koji vodi EU“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Oslu u Norveškoj.

"Mi podržavamo proces evroatlantske integracije Kosova i Srbije, ali trenutna situacija koči i ne pomaže kretanje u tom pravcu", rekao je on.

Blinken je istakao da su i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću rekli da su zabrinuti zbog nedavnih akcija na severu. On je dodao da očekuju da i jedni i drugi odgovorno reaguju u odnosu na situaciju.

Blinken je ranije reagovao tražeći od Kosova da nasilno ne ulazi u opštinske objekte u severnim opštinama.

(EURACTIV.rs)