Politika

PLENKOVIĆ O ZAHTEVIMA I STAVU DELEGACIJE KOSOVA: Izvinjenje za Miloševićevu agresiju, priznanje pa normalizacija odnosa

Autor Tamara Milošević Grbić

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da žele da vide stabilnost i brzo rešenje situacije na severu Kosova.

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premije Hrvatske Andrej Plenković rekao je da bi trebalo olakšati razgovore i odmah smiriti situaciju na severu zemlje.

On je na Forumu „Globsec 2023” u Bratislavi, u Slovačkoj, medijima rekao, da razume poziciju Kosova u odnosu na Srbiju, saževši je u tri rečenice: izvinjenje za Miloševićevu agresiju, priznanje i onda normalizacija.

„Naše mišljenje o Kosovu je da pre svega želimo da vidimo stabilnost, mir i brzo rešenje ovog incidenta koji se dogodio pre nekoliko dana gde su povređeni neki vojni pripadnici Kfora. Drugo je da smo svesni delikatne situacije konačnog izjednačavanja situacije na Kosovu. Način na koji sam u mnogim aspektima razumeo stav rukovodstva Kosova je sledeći u odnosu na Beograd, ili prema Srbiji uopšte, i rezimiraću to u tri reči; izvinjenje za Miloševićevu agresiju, priznanje, pa normalizacija", istakao je Planković. 

Hrvatski premije je kazao daj je to stav koji svi prisutni mogu da izvedu iz stava Kosova.

"U isto vreme, bilo koji politički lider u Srbiji koji poznaje Kosovo, mislim da nema mnogo perspektiva za karijeru u tamošnjoj politici. To čini rešenje veoma komplikovanim“, nagalsio je Plenković..

Hrvatski premijer je apostrofirao da situaciju na severu Kosova bi trebalo odmah da se smiri.

"Ostavimo prošlost u prošlosti i sve će biti dobro u budućnosti’, smatra Plenković i dodaje da  ono što bi trebalo da uradimo je da olakšamo razgovore, odmah smirimo situaciju i nađemo rešenje kako da severni deo Kosova, gde su Srbi većina, koji su nedavno bojkotovali izbore, može da učestvuje u demokratskom procesu", naveo je Planković. 

Hravtski premijer ističe da je to bitno jer bez učešća u demokratskim procesima nije moguće poslati signale izgradnje poverenja i suživota u zemlj.