Politika

VLJOSA OSMANI TRAŽI PODRŠKU SAVEZNIKA KOSOVA ZA ČLANSTVO U EU I SAVETU EVROPE: Optužila Srbiju da destabilizuje region

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednica samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani je na Samitu evropskih lidera u Moldaviji rekla da je tu da traži podršku saveznika Kosova u , kako je rekla, zaustavljanju "destabilizujućih akcija Srbije" na severu, prenose mediji.

Izvor: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Vljosa Osmani je naglasila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zainteresovan da kroz, kako je nazvala, "kriminalne bande" destabilizuje Kosovo.

Mi kao region, posebno kao Kosovo, suočavamo se sa ovakvim izazovima jer je Srbija kontinuirano služila kao satelit Rusije u našem regionu, pokušavajući da destabilizuje Kosovo, ali i druge države u regionu. Danas sam ovde da tražim podršku naših partnera u borbi protiv ovih destabilizujućih trendova, da se zajedno borimo za vladavinu prava i da sprečimo uticaj i propagande", kazala je Osmani.

Ona je optužila predsednika Srbije da je zainteresovan za destabilizaciju regon što kako je navela ne bi smelo da se dozvoli i da se tako nešto dogodi.

"Stoga je koordinacija sa našim saveznicima koji su stali uz nas u najtežim trenucima, ali i tokom uspeha, ključna kako bismo ne samo deeskalirali situaciju, već i izneli ideje, predloge koji doprinose miru i stabilnosti“, izjavila je Osmani medijima.

Ona je dodala da će, pored francuskog predsednika Makrona i nemačkog kancelara Šolca, danas će biti na sastancima sa gotovo svim evropskim liderima koji učestvuju na ovom Samitu.

"Susreti su važni jer želimo da tražimo podršku za članstvo u EU i u Savet Evrope, ali i da objasnimo šta se dešava na severu Kosova. Takođe, tražiću njihovu pomoć u borbi protiv 'kriminalnih grupa' na severu koje destabilizuju našu zemlju“, dodao je Osmani.

Osmani je takođe rekao da ne planira da se sastaje sa predsednikom Srbije Vučićem.

"Ne planiramo da se sastajemo sa Vučićem. U Briselu se organizuje dijalog Kosova i Srbije. Na Borelju je da li misli da je potrebno održavati takve sastanke. Zalažemo se za dijalog, ali insistiramo da se ono oko čega se dogovorimo sprovodi. Znate da je Vučić nekoliko puta rekao da neće sprovoditi Ohridski sporazum? Nadam se da će evropski lideri zahtevati od njega da sprovede ove obaveze", navela je Osmani.

(EURACTIV.rs)